Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Švicarska zbog korone uvrstila BiH među rizične zemlje

Preuzmite sliku

Švicarska je od ponedjeljka, 11. oktobra, uvrstila Bosnu i Hercegovinu među rizične zemlje zbog razvoja epidemiološke situacije, saopšteno je iz švicarske Ambasade u Sarajevu.

U saopštenju se precizira da je za nevakcinisane državljane trećih zemalja koje spadaju među rizične ulazak u Švicarsku moguć samo u hitnim slučajevima.

“U tom slučaju neophodno je dobiti takozvanu lese (Laissez) propusnicu. Obrazložene i opravdane upite moguće je poslati na e-mail (wien.cc@eda.admin.ch). Lista sa pobrojanim situacijama hitnih slučajeva može se naći na web-stranici Državnog sekretarijata za migracije među covid 19 direktivama”, ističu iz Ambasade Švicarske.

Licima koja dolaze iz rizične zemlje i dalje je dozvoljen ulazak u Švicarsku ako se dokaže da su imunizovani priznatom vakcinom, shodno odluci švicarskog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

“U zavisnosti od toga da li se radi o državljanima EU, državljanima članica Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) ili državljanima drugih zemalja za ulazak u Švicarsku primjenjuju se različiti propisi”, napominju iz Ambasade i dodaju da je Državni sekretarijat za migracije Švicarske nadležni organ u toj zemlji.

Od pristupanja Švicarske Šengenskom i Dablinskom sporazumu 12. decembra 2008. godine, švicarska predstavništva u inostranstvu mogu izdavati određene vrste viza, zavisno od svrhe planiranog boravka u toj zemlji.

U prethodna 24 sata u BiH od korona virusa preminula je 41 osoba, a zabilježeno je 275 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije, u BiH je zaraženo više od 240 hiljada osoba, a preminulo je 10.863 ljudi. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,