Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švicarska: Stigle tri tone ruskog zlata, svi se pitaju: ‘Dobro, ko je kupac?’

Preuzmite sliku

Švicarska savezna carinska uprava saopštila je da je tajanstveno zlato, za koje je utvrđeno da potiče iz Rusije, u Švicarsku stiglo iz Velike Britanije.

Zlato je stiglo iz Velike Britanije, ali ima rusku tzv. oznaku porijekla, navela je carina u saopćenju u petak, prenosi Bloomberg. To znači da je zlato posljednji puta obrađeno u Rusiji, rekao je glasnogovornik. Carina iz pravnih razloga nije dala nikakve podatke o uvozniku zlata.

Industrijsko udruženje švicarskih rafinerija zlata saopćilo je ranije da njegovi članovi prošlog mjeseca nisu uvozili zlato iz Rusije, zbog čega se postavilo pitanje ko je kupac ovog plemenitog ruskog metala u toj zemlji, prenosi Jutarnji.hr.

Više od tri tone zlata

Više od 3 tone zlata, vrijednog oko 200 miliona dolara, isporučeno je iz Rusije u Švicarsku u maju, od čega je gotovo cijela pošiljka označena za rafiniranje, prema podacima Švicarske savezne carinske uprave. Bila je to prva zabilježena pošiljka zlata između dviju zemalja od ferbuara, kada je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.

Uprkos tome što Evropa nije uvela pod sankcije izvoz ruskog zlata, potez rafinerijske industrije da se distancira od spornih isporuka, ukazuje na nevoljkost izlaganju reputacije riziku od optužbi za neizravno finansiranje rata Moskve protiv Kijeva pri trgovanju nacionalnom robom.

“Nakon što je kontaktirao svoje članove, ASFCMP potvrđuje da niko od njegovih članova nije odgovoran za ovaj uvoz”, navodi se u saopćenju Švicarskog udruženja proizvođača i trgovaca plemenitim metalima (ASFCMP) u četvrtak. “Iako švicarski zakoni i sankcije ne zabranjuju uvoz ruskog zlata u Švicarsku, ASFCMP želi ponoviti da sumnjivom zlatu nije mjesto u Švicarskoj”, dodaje se.

Ova izjava postavlja pitanja o identitetu krajnjih kupaca, budući da ASFCMP-ovih 14 članova uključuje sve velike rafinerije u Švicarskoj, koje dominiraju preradom plemenitih metala na globalnom nivou.

U Švicarskoj četiri velike rafinerije zlata zajedno prerađuju dvije trećine svjetskog zlata.

 • Tabu tema

  Kupovina plemenitih metala iz Rusije postala je tabu unutar industrije nakon invazije Rusije na Ukrajinu, a prva – sada demantovana – informacija prema kojoj je Švicarska kupila spomenute tri tone zlata, nagnala je neke na nagađanja da bi to možda mogao biti znak promjene u percepciji ruskih poluga i odnosu industrije prema plemenitim metalima iz Rusije, odnosno da bi moglo doći do popuštanja.

  U martu je Londonsko udruženje tržišta poluga (LBMA) brzo uklonilo vlastite rafinerije u zemlji sa svog popisa akreditiranih, što se smatralo ‘de facto’ zabranom kupovine zlatnih poluga od jednog od tri najveća svjetska proizvođača zlata.

  Ipak, pravila ne zabranjuju drugim rafinerijama koje je odobrio LBMA da kupuju metal porijeklom iz ruskih rudnika.

  Inače, polugama proizvedenim u ruskim rafinerijama nakon 7. marta 2022. u Švicarskoj nije dozvoljeno trgovati, dok je trgovanje polugama proizvedenim u Rusiji prije 7. marta 2022. i dalje dozvoljeno.

  Stoga švicarske rafinerije još uvijek mogu legalno uvoziti zlato iz Rusije, navodi carinska uprava, iako se većina izjasnila da neće.

  Mnogi zapadni kupci i dalje su oprezni s ruskim plemenitim metalima, uključujući poluge iskovane prije rata u Ukrajini, kojima se još uvijek trguje na zapadnim tržištima.

  Za paladij je to uzrokovalo stalne promjene između cijena u Londonu i New Yorku, budući da tržište u New Yorku predstavlja veći rizik primanja poluga iz Rusije.

  Švicarska od aprila uvozi male količine paladija iz Rusije, koja je najveći svjetski proizvođač tog metala, iz čijih se rudnika ruda iskopava.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,