Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švicarska prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama?

Preuzmite sliku

Birači u Švicarskoj odlučit će na referendumu hoće li postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama.

Birači u Švicarskoj odlučit će u nedjelju hoće li postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama na referendumu, na kojem će također razmotriti pooštravanje kontrole reklamiranja cigareta.

Kampanja koja želi okončati sve eksperimente na miševima, štakorima i drugim životinjama prikupila je dovoljno potpisa za organiziranje glasanja prema švicarskom sistemu direktne demokratije, nailazeći na snažno protivljenje ogromnog farmaceutskog sektora u zemlji, prenosi Hina.

Industrija, koja uključuje farmaceutske gigante Roche i Novartis, kaže da su takva istraživanja potrebna za razvoj novih lijekova.

Pobornici zabrane testiranja na životinjama, za koje vladini podaci pokazuju da je uzrokovalo uginuće više od 500.000 životinja u švicarskim laboratorijima samo u 2020. godini, kažu da je praksa etički pogrešna i nepotrebna.

Najnovija anketa javnog mnijenja pokazala je da se 68 posto ispitanika protivilo predloženoj zabrani, sugerirajući da je malo vjerovatno da će biti odobrena.

O reklamiranju duhana i pomoći medijima

No zato će vjerovatno proći prijedlog o daljnjem ograničavanju reklamiranja duhana, budući da je 63 posto ispitanika za tu mjeru. Kampanja protiv duhana, kojoj je potrebna podrška većine kantona i birača da bi prošla, želi proširiti trenutne granice oglašavanja na reklame gdje god ih mladi mogu vidjeti. To bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, kinima, internetu, na sportskim i drugim događanjima i na jumbo plakatima.

U nedjelju se u Švicarskoj također odlučuje o vladinom prijedlogu za ukidanje poreza od 1 posto na vlasnički kapital tvrtke, mjera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala ekonomski rast. Protivnici kažu da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 miliona švicarskih franaka (270 miliona dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim tvrtkama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebali nadoknaditi manjak.

Finansijska podrška švicarskim medijima posljednje je pitanje koje će birači razmatrati u nedjelju, a vlada želi spriječiti zatvaranje više lokalnih novina i radijskih stanica dodjeljivanjem paketa pomoći od 151 milion franaka. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,