Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svetlana je bila čistačica dok nije rodila dijete Putinu, sada uživa u luksuzu

Preuzmite sliku

Do objavljivanja “Pandora papira”, dokumenata koji su procurili iz kompanija koje nude Offshore usluge, ime Svetlana Krivonogih nije bilo previše poznato. Istragom novinara iz ICIJ, najveće istraživačke mreže na svijetu, utvrđeno je da je ona misteriozni kupac luksuznog stana u Monaku. Novac je stigao preko Offshore kompanija, a sumnja se da je “donator” Vladimir Putin.

Svetlana je, tvrde pojedini ruski mediji, bila ljubavnica tada političara u usponu Vladimira Putina. Ruska istraživačka stranica Proekt, jedan od rijetkih nezavisnih medija u Rusiji, tvrdio je i da je Svetlana rodila kćerku 2003. godine i da je Putin otac tog djeteta. Iz Kremlja to nisu ni demantovali ni potvrdili, jer ruski predsjednik odbija da govori o svom privatnom životu, Nova.rs.

Ko je Svjetlana Krivonogih?

Kako je otkriveno u istrazi „Pandora papiri“, Krivonogih je iste godine kada je navodno rodila Putinu dijete kupila pomenuti stan u Monaku čija se vrijednost procjenjuje na 3,6 miliona eura. Stan je kupljen preko Offshore kompanije čije je središte bilo na Djevičanskim ostrvima. Firma je ugašena nakon što je kupovina realizovana.

Postavlja se pitanje kako je žena skromnog porijekla kupila stan u zgradi koja se reklamira kao “najtraženija kod najbogatijih na svijetu”. Njeno bogatstvo procjenjuje se na više od 100 miliona dolara.

Putin i Krivonogih su se navodno zbližili krajem 1990-ih. Svetlana je u to vrijeme radila kao čistačica i živjela je Sankt Peterburgu u socijalnom stanu. Nakon što je upoznala Putina preselila se u ekskluzivnu vilu u tom gradu. Njihova veza je okončana kada je Putin počeo da se viđa da gimnastičarkom Alinom Kabajevom, koja je sada predsjedavajuća medijske kompanije bliske Kremlju.

Danas Krivonogih (45), dioničar je Ruske banke i vlasnica Lenjingradskog centra, noćnog kluba poznatog po “erotskim predstavama”.

Posjeduje i luksuzna imanja i poslovne zgrade u Sočiju, Sankt Peterburgu i Moskvi, čija se vrijednost procjenjuje i do 102 miliona dolara. Takođe, “Pandora papiri” otkrili su da je vlasnica i većinskog udjela u skijalištu “Igora” udaljenom oko 70 kilometara od Sankt Peterburga. Navodno, to je Putinovo omiljeno odmaralište. U prilog tome govori i činjenica da je upravo tu održano svadbeno veselje jedne od Putinovih kćerki.

Sada se pominje i stan Monaku. Prema pisanju New York posta, Putinovi bliski ljudi su gravitirali prema Monaku, gdje su slabi poeski zakoni i politike učinili grad na obali omiljenom destinacijom za bogate.

“To je postala Moskva na moru. Mentalitet pokazivanja ko koliko ima novca. Niko ne pita odakle vam novac, nema kulture provjere, ne podnosite poresku prijavu”, navodi advokatica Dominike Anastasis za „Guardian“.

Putin je zvanično bio u braku samo jednom i to sa Ljudmilom Putin od 1983. do 2013. godine. Par ima dvije kćerke. Iako se o njegovim navodnim ljubavnicama i vanbračnoj djeci često pisalo u medijima, on se nikada nije oglašavao ni o Kabajevoj, a Krivonogih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje