Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Švedski model borbe protiv Covida-19 šokira svijet

Preuzmite sliku

Skoro sve evropske zemlje uvele su stroge mjere ograničenja kretanja usljed pandemije koronavirusa. No, jedna evropska zemlja ima potpuno drugačiju politiku. Riječ je o Švedskoj, koja se u svojoj reakciji razlikuje od ostalih zemalja Evrope i svijeta.

Švedska, naime, nije uvela skoro nikakve ograničavajuće mjere, već se oslanja ‘na odgovornost svakog pojedinca’.

U ovoj državi nema policijskog sata, zabrane kretanja ili obustavljanja javnog saobraćaja, otvorene su škole, restorani, kafići…

Švedska je poduzela opsežne mjere na zaštiti starijih osoba izolacijom.

Najveća ekonomija Skandinavije izdvaja se kao jedno od posljednjih mjesta gdje djeca još idu u školu, kafići, barovi i restorani i dalje su otvoreni, javni saobraćaj normalno funkcioniše a okupljanja do 500 ljudi i dalje su dopuštena.

Švedski premijer Stefan Lofven kaže da možda još uvijek neće uvesti strožije mjere. Na primjer, odluka da drže škole otvorene znači da zdravstveni radnici mogu funkcionirati bez brige o djeci.

Lofven je održao govor uživo na televiziji i pozvao je sve građane da reagiraju odgovorno i da ostanu kući ‘ako se osjećaju bolesno’.

Za sada Šveđani izgledaju zadovoljni mjerama koje je njihova vlada poduzela. U anketi koju je u utorak objavio dnevni časopis Svenska Dagbladet, nešto više od polovine izjavilo je da smatra da je odgovor njihove zemlje do sada ‘dobro izbalansiran’.

Ukupno su 2.272 osobe tesirane su pozitivno na koronavirusom u Švedskoj, uključujući 36 smrtnih slučajeva prosječne dobi od 82 godine, navodi se u posljednjem izvještaju Agencije za javno zdravstvo, piše biznisinfo.ba.

‘Sada svi imamo veliku individualnu odgovornost. Bit će nekoliko odlučujućih trenutaka u životu kada se morate žrtvovati, ne samo zbog sebe, već i preuzeti odgovornost za one oko sebe, za svoje sunarodnjake i za našu zemlju. Taj trenutak je sada. Došao je taj dan’ – rekao je Lofven.

Mnogi zvaničnici i analitičari širom svijeta pozvali su Švedsku da hitno primjeni mjere ograničenja kretanja po uzoru na ostale zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,