Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švedski aerodrom savjetuje djevojke da stave kašiku u donji veš kako bi se spasile od prisilnog braka

Preuzmite sliku

Aerodrom i aktivisti za ljudska prava u Gothenburgu savjetovali su sve djevojke koje su potencijalne žrtve otmica u svrhu braka ili ženskog obrezivanja, da stave kašiku u gaće.

Naime, osoblje koje radi na ovom aerodromu obučeno je kako će reagovati u ovim situacijama. Kašika će aktivirati detektore metala zbog čega će djevojke biti odvedene u stranu ili u kabinu kako bi bile pretražene. Tada će moći službenicima reći o čemu je riječ.

Švedska nacionalna linija za pomoć zaprimila 139 poziva putem kojih su prijavljeni brakovi s djecom ili prisilni brakovi. Aktivisti ohrabruju i druge gradove da slijede primjer Gothenburga i usvoje inicijativu “kašika” kako bi zaštitili djevojke.

Ideju je pokrenulo britansko dobrotvorno udruženje Karma Nirvana koje je saopćilo kako je ova taktika već spasila veliki broj djevojaka u Velikoj Britaniji od prisilnih brakova. Zatražile su veće kazne za prisilne brakove nakon što je policija otkrila da je bilo 3.500 slučajeva u posljednje tri godine.

U 2016. godini jedan otac osuđen je jer je prisilio svoju kćerku da se uda mimo svoje volje nakon što je na prevaru odveo u Afganistan. Dvije godine ranije spašena je 14-godišnja djevojčica koju je otac odveo u Etiopiju kako bi se vjenčala sa svojim rođakom. Spašena je nakon što je zatražila pomoć od školskog pedagoga putem Facebooka.

Prema podacima nevladinih organizacija, a na osnovu studije koja je rađena 2015. godine, 38.000 djevojčica i žena u Švedskoj je podvrgnuto obrezivanju polnog organa. Među njima su većinom žene iz Somalije, Eritreje, Etiopije, Egipta i Gambije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje