Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Švedska: Socijalna služba bi mogla da oduzima djecu ukoliko ih iz straha od korone roditelji ne budu slali u školu

Švedske vlasti insistiraju da roditelji nastave da šalju djecu u škole, čak i one sa slabijim imunim sistemom, jer ne žele da zbog Covida-19 uvode mjere zaštite i ograničenja.

U ostatku svijeta većina škola uopšte ne radi posljednjih nekoliko mjeseci ali u Švedskoj se smatra da svi ispod 15 godina nisu u riziku od virusa.
Veliki broj roditelja odlučio se da djecu ipak zadrži kući, ali sada strahuju da bi socijalne službe mogle da reaguju i da bi čak moglo da dođe do toga da im djeca budu oduzeta. Tamošnje vlasti potvrdile su to dodajući da je ovakva mjera rezervisana samo za ekstremne slučajeve.

Novinari Business Insider razgovarali su sa nekim od roditelja koji vjeruju da su im djeca zbog ranije narušenog zdravlja u većem riziku da obole od Covid – 19 i zato odlučuju da se ogluše u naredbu švedske vlade. S druge strane, ima i porodica u kojima su roditelji slabog zdravlja i strahuju da bi oni mogli da dobiju virus od djece.

  • Jedan od takvih slučajeva je dječak po imenu Isac Ryberg koji ima cerebralnu paralizu i brojne respiratorne bolesti zbog kojih je ranije morao da bude hospitalizovan. Međutim, doktori su odbili da mu daju opravdanje kako bi se do kraja pandemije obrazovao od kuće. Škola je bila primorana da sve prijavi socijalnoj službi s obzirom da dijete ne ide u školu i porodica sada čeka razrješenje situacije.

    Švedska koja je od starta pandemije bila jedna od rijetkih zemalja koja nije imala nikakve restrikcije za građane postala je svojevrsni fenomen. Njihova politika neuvođenja karantina u početku je davala rezultate ali sada imaju više od 5.000 preminulih od korone.

    Ova država djecu ne svrstava u rizčnu grupu čak ni one koji imaju neke bolesti. Studije i jesu pokazale da su djeca manje ugrožena ali kako se mijenja virus, mijenja se i dječija reakcija na njega. (noizz.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje