Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve više mladih napušta roditeljski dom u Njemačkoj, ali sve manje njih stupa u brak

Preuzmite sliku

Nedavno objavljeni statistički podaci pokazuju da se otprilike trećina mladih Njemaca iselila iz roditeljskih domova u posljednjih godinu dana, što je blagi porast. Ipak, sve manje mladih stupa u brak i rađa djecu.

Više od 30 posto Nijemaca u dobi od 15 do 24 godine više nije živjelo sa svojim roditeljima ili starateljima 2021. godine, prema podacima koje je u ponedjeljak objavio njemački Savezni ured za statistiku Destatis.

To je najveći postotak u posljednjih 10 godina, iako tek skromno povećanje od nešto ispod 4 posto tokom desetljeća. Oko 8,3 miliona mladih ispitano je u anketi u podacima koji su predstavljeni u sklopu inicijative EU-a “Evropska godina mladih”.

Ovi podaci dolaze sedam dana nakon što je Destatis otkrio da je postotak njemačke populacije u dobi od 15 do 24 godine dosegao najniži udio od početka evidencija 1950. godine.

U Njemačkoj su mladi ljudi 2021. u prosjeku napuštali dom u dobi od 23,6 godina, što je gotovo tri godine ranije od prosjeka EU-a, prema statističkom tijelu EU-a, Eurostatu, piše Deutsche Welle.

Mladi Šveđani od kuće odlaze najranije, u prosjeku s 19 godina, dok mladi u Portugalu najkasnije napuštaju roditeljski dom u dobi od 33,6 godina.

U Njemačkoj su mlade žene u prosjeku napustile dom ranije od muškaraca, pri čemu 27,6 posto žena u dobnoj skupini još živi kod kuće u poređenju s 35,1 posto muškaraca.

Žene su u prosjeku ranije napuštale roditeljski dom nego muškarci u svih 27 zemalja EU-a 2021. godine, podaci su Eurostata.

Destatis je također rekao da je broj osoba u dobi od 15 do 24 godine koji žive u izvanbračnoj zajednici ili su u braku 2021. bio najniži u 30 godina. Brojka od 136.000 vjenčanih mladih odraslih ukazuje na brzi pad u posljednja tri desetljeća.

Broj roditelja u dobnoj skupini od 15 do 24 godine također je pao za gotovo 40 posto u Njemačkoj od 2011.

Godine 2021. samo je 2,4 posto te dobne skupine postalo roditelji. To se nije puno promijenilo u odnosu na 2011., kada je 3,7 posto mladih ove dobne skupine bili roditelji. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,