Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šumski požar blizu Atine, evakuirana dječja bolnica

Preuzmite sliku

Šumski požar potaknut jakim vjetrom bijesni u planinskom području Pentelik blizu Atene u srijedu ujutro te guta kuće zbog čega su vlasti naredile evakuaciju najmanje devet područja i dječje bolnice.

Tri vatrogasca i devetero mještana zadobilo je lakše povrede i prebačeni su u bolnicu s poteškoćama s disanjem, saopštila je državna televizija ERT.

Gusti oblaci dima zamračili su nebo nad Pentelikom gdje je izbio požar oko 14.30 u utorak, oko 27 kilometara sjeverno od središnjeg dijela Atene.

U borbi s vatrenom stihijom na nekoliko bojišnica učestvuje oko 485 vatrogasaca i 120 vatrogasnih vozila. Petnaest helikoptera i zrakoplova izbacivalo je vodu na plamen, a operacije su zaustavljene po noći iz sigurnosnih razloga.

“Bila je teška noć”, rekao je glasnogovornik vatrogasnog centra Jianis Artopios u televizijskom obraćanju te dodao da brzina vjetra premašuje 80 kilometara na sat.

“Zbog intenziteta i brzine vjetrova, vatra je po noći stalno mijenjala smjerove što je dodatno otežalo borbu s njom”, rekao je.

Lokalne vlasti priopćile su da su u požaru izgorjele neke kuće u području Palinija.

Vlasti su naredile evakuaciju devet područja, uključujući Palini i Gerakas.

Jedna bolnica i Nacionalni opservatorij u Ateni iz opreza su evakuirani. Promet je zaustavljen na cestama koje vode prema Penteliju, a najmanje 600 stanovnika trebalo je pomoć policije da pronađu iz područja zahvaćenih požarom.

Predviđa se da će jak vjetar trajati do srijede poslijepodne.

Vatrogasci su rekli da 28 vatrogasaca iz Rumunije pomaže lokalnim gasiteljima.

Više od 200 vatrogasaca i opreme iz Bugarske, Francuske, Njemačke, Rumunije, Norveške i Finske bit će u pripravnosti tokom najtoplijih mjeseci julu i augustu u Grčkoj.

Prošle su godine šumski požari opustošili oko 121.000 hektara šuma i grmlja u različitim dijelovima Grčke koja je doživjela najgori toplinski val u 30 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,