Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šumski požar bjesni na grčkom otoku Evia

Preuzmite sliku

Avioni izbacuju vodu na plamenu stihiju u šumskim požarima na grčkom otoku Evia koji je izazvao evakuacije sela i apele za pomoć drugim evropskim zemljama.

Vanredno stanje proglašeno je u regijama gusto pošumljenog otoka istočno od Atine nakon što je vatra buknula u utorak, potaknuta snažnim vjetrovima i visokim temperaturama.

Italija je poslala dva aviona nakon apela grčkih vlasti za protupožarnom opremom koja se koristi iz zraka. Zvaničnici su saopćili da su se uslovi poboljšali do jutra nakon što su vatrogasci proveli noć boreći se s vatrenom stihijom.

– Situacija je bolja. Uloženi su napori (na suzbijanju vatre), nadljudski napori – izjavio je Kostas Bakoyannis, regionalni guverner centralne Grčke, za Skai TV.

-Izbacivanje vode na plamen iz posebno opremljenog aviona počelo je sinoć. To je težak požar, to je realnost. Nema, međutim, opasnosti po ljudske živote, i to je ono što je najbitnije – kazao je Bakoyannis.

Vatrogasni zvaničnici saopćili su da su u utorak četiri sela i stotine mještana evakuirani u okviru mjera predostrožnosti.

– Situacija na Eviji bila je veoma teška i još je teška – izjavio je evropski komesar za pomoć Christos Stylianides.

Na osnovu vlastitog iskustva s ostalim šumskim požarima širom Evrope, Stylianides je kazao da je impresioniran koordinacijom među vlastima u suočavanju s vanrednom situacijom, nazivajući vatrogasce “herojima”.

– Uspjeli smo da zaštitimo živote i da spasimo imovinu ljudi – izjavio je grčki ministar za civilnu zaštitu Michalis Chrysohoidis.

Grčka ima gorka sjećanja na razorni požar koji je bjesnio primorskim gradom Mati u blizini Atine u julu 2018. kada su u roku od nekoliko sati poginule 102 osobe. Vlasti su tada optuživane za slabu koordinaciju i sporu reakciju.

Premijer Kyriakos Mitsotakis, konzervativac izabran prošlog mjeseca, prekinuo je odmor na Kreti kako bi se vratio u Atinu gdje je izvješten o sitauciji.

Na televizijskim snimcima vide se plamenovi i stupovi crnog dima koji se uzdižu iznad guste borove šume. Šume na Eviji su lokacija Natura 2000, koju je Evropska unija proglasila posebnim prirodnim rezervatom.

Grčka se često suočava sa šumskim požarima tokom sušnih ljetnih mjeseci, a vlasti su u ovoj sedmici upozorile na visoki stepen rizika od požara. Ekološki aktivisti smatraju povećani broj šumskih požara širom svijeta simptomom klimatskih promjena.

– Spremnost i prevencija od suštinskog su značaja – izjavio je Stylianides, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,