Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Suđenje u Njemačkoj: Hrvat ubio sina, ljubavnika bivše žene i njenu rodicu

Preuzmite sliku

Svjesno je i planirano ubio svog sina i dvoje odraslih, pa je sposoban za suđenje i mogao je shvatiti zločin koji je počinio.

Zaključak je to sudskog vještaka na sudu u njemačkom gradu Rottweilu, gdje se Hrvatu Draženu Dakiću (41) sudi za ubistvo svog šestogodišnjeg sina, 34-godišnjeg partnera svoje bivše partnerice Ekaterine i njene 29-godišnje rodice u septembru prošle godine u Villingendorfu.

Presuda će biti izrečena u utorak, 26. juna, a s obzirom na to da je prema nalazu sudskog vještaka Dražen Dakić bio uračunljiv, nisu ispunjeni uslovi kojima bi mu se ublažila kazna zbog smanjene uračunljivosti, piše Jutarnji.hr.

– Zatvaranje u kliniku za psihičke bolesnike nije rješenje kada je riječ o kazni. Terapija je teško moguća te bi, kad bi se i odredila, trajala jako dugo. On se tako ponaša cijeli život. Ima određene poremećaje ličnosti, u kojima ima paranoje, asocijalnosti i nestabilnosti. Alkohol, konzumacija kanabisa i traume iz rata u tome ne igraju nikakvu ulogu. Činjenica da četiri godine nije pio alkohol pokazuje da se može savladati i vladati samim sobom – utvrdio je psihijatar.

Tri hica u dijete
Dakić je prilikom prvog razgovora rekao da je ubio partnera svoje bivše žene i njezinu rodicu, ali ne i svojeg sina.

Rekao je da je njega ubio čovjek koji je došao na vrata i uzeo mu oružje. U drugom razgovoru priznao je da je ubio sina s tri hica iz blizine.

Prema tvrdnji tužitelja, Dakić se nije mogao pomiriti s činjenicom da ga je njegova partnerica Ekaterina u februaru prošle godine ostavila i odvela njihova sina.

Ekaterina i dječak, koji je trebao krenuti u školu, skrivali su se od Dakića, ali on ih je našao. Rekao je da je partnericu Ekaterinu poštedio kako bi cijeli život patila za sinom. Dakić je nakon zločina pobjegao, ali je uhapšen pet dana nakon što ga je vidio jedan prolaznik i pozvao policiju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,