Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Studija iz Njemačke pokazuje da koronavirus oštećuje kognitivnu funkciju mozga

Preuzmite sliku

Koronavirus može oštetiti kognitivnu funkciju mozga, a naučnici se nadaju da šteta nije nepovratna.

Nova studija otkrila je da covid može da izazove oštećenja na krvnim sudovima mozga, te tako može oštetiti i kognitivne funkcije. Studiju su sproveli naučnici iz Njemačke, Francuske i Španije, a istraživanje pokazuje da virus korona može da “ubije” ćelije endotela koje oblažu unutrašnju površinu srca, krvnih i limfnih sudova.

Prethodne studije otkrile su da do 84 posto oboljelih od covida pati i od neuroloških simptoma, i to anosmije /gubitka čula mirisa i ukusa/, epileptičkih napada, moždanih udara, gubitka svijesti, te zbunjenosti, a najnovija studija možda objašnjava i zašto.

U novom istraživanju naučnici su skenirali mozak umrlih od covida, a rezultati pokazuju mrtve ćelije u krvnim sudovima mozga, koje ne dozvoljavaju normalan protok krvi, što je znak oštećenja kognitivne funkcije. S tim je povezan i određeni broj zdravstvenih rizika, uključujući i mikromoždane udare.

Ipak, postoji nada da te novootkrivene posljedice koronavirusa mogu biti i reverzibilne.

Naučnici su to primijetili kod laboratorijskih hrčaka, pa se nadaju da je proces povratan i kod ljudi, prenosi Biznis insider. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,