Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti koriste “pametne droge” pred polaganje ispita

Preuzmite sliku

Univerziteti u Velikoj Britaniji planiraju uvesti strožije kontrole i, moguće, testiranje studenata na narkotike prije polaganja ispita i to zbog povećanog korištenja „pametnih droga“, piše britanska štampa.

Naime, vodeći akademski autoriteti upozoravaju da sve više studenata koristi određene hemijske stimulanse kako bi prevazišli stres zbog ispita i „poboljšali svoje sposobnosti“. Studenti koriste određene lijekove kako bi povećali koncentraciju i kognitivne sposobnosti.

Nadležne institucije su upozorene na brojne slučajeve korištenja „droge za učenje“. Problem je u tome što studenti sami koriste lijekove poput Modafinila, Ritalina i Adderall koji se koriste u liječenju poremećaja poput narkolepsije ili poremećaja pažnje i hipeaktivnosti, piše Fena.

Thomas Lancaster, pomoćnik dekana na univerzitetu Staffordshire kaže da studenti ulaze u „opasni svijet droga“, te pozvao institucije da otvoreno govore o ovim slučajevima.

O ovome se mora razgovarati, pitanje je kako reagirati, da li je ovo varanje na ispitima i da li su te droge opasne – rekao je Lancaster.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,