Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Struja u Njemačkoj dogodine možda poskupi i do 60 odsto

Preuzmite sliku

Njemačka komunalna preduzeća za snabdijevanje električne energije danas su saopštila da ih očekuje veliki porast cijena električne energije u sljedećoj godini.

Procjene su da bi cijena mogla da naraste za oko 60 odsto, prenosi HINA.

Kako se navodi, cijene električne energije trenutno rastu sporije od cijena gasa, koji je u međuvremenu već poskupio između 30 i 60 posto (zavisno o ponuđaču).

Cijene elektricne energije bi se, prema mišljenju ministra ekonomije i energetskog snabdijevanja Roberta Habeka (iz stranke Zelenih), mogla čak i udvostručiti ako vlada ne interveniše na tržištu i ne ograniči marže energetskih kompanija.

“Ako ne napravimo odlučne korake i odmah ne reformišemo tržište električnom energijom, cijene bi se mogle udvostručiti”, rekao je Habek.

On ipak računa s tim da bi se situacija od sredine sljedeće godine mogla normalizovati.

Unutar savezne vlade trenutno traje rasprava o mogućem zaustavljanju cijena električne energije.

Navodi se da uvođenje gornje granice cijene električne energije za domaćinstva i manje preduzetnike podržava i kancelar Olaf Scholz (SPD).

On je najavio dogovor o ovom pitanju tokom oktobra.

Reuters ističe da, prema posljednjem ispitivanju javnog mnjenja, 40 odsto ispitanih strahuje da cijene za struju i gas u budućnosti neće moći da podmiri ili će to uspijevati uz velike poteškoće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,