Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stotinu dana nakon historijskog referenduma: Abortus u Irskoj još uvijek nije moguć

Ni sto dana nakon historijskog referenduma u Irskoj za ukidanje 8. amandmana, kojim se uvodi mogućnost legalizacije abortusa, tamošnje vlasti nisu još uvijek ništa napravile o pitanju uređenja legislative.

“Šta se promijenilo od tada? Nažalost, ništa… A procjenjuje se da je za to vrijeme više od 1.000 žena moralo putovati kako bi dobile zdravstvenu zaštitu koju bi trebale imati kod kuće. Još više ih naručuje tablete [za abortus] koje su sigurne, ali ilegalne, te tako rizikuju krivični progon”, stoji u saopćenju inicijative The Abortion Rights Campaign koja zahtijeva brzu promjenu zakonskog okvira kako bi se olakšalo trudnim ženama koje žele napraviti pobačaj. U tom smislu zahtijevaju opoziv Zakona o zaštiti života tokom trudnoće, koji je još uvijek na snazi, a prema kojem osobama koje izazovu pobačaj ili pomažu tome prijeti kazna od 40 godina.

Novi zakon do kraja godine

Podsjetimo, nakon referenduma predviđena je bila promjena Ustava, odnosno zamjena osmog amandmana kojim se zabranjuje pobačaj sljedećom klauzulom: ”Može se sastaviti odredba u zakonu koja će regulirati prekid trudnoće.” A nakon toga bi uslijedila promjena zakona koji bi omogućio pobačaj na zahtjev do 12. sedmice trudnoće s periodom čekanja od tri dana. Premijer Leo Varadkar najavio je nakon referenduma kako želi da se novi zakon donese do kraja godine.

U međuvremenu, proceduru promjene Ustava odgodila je žalba stanovite Joanne Jordan koja je prijavila nepravilnosti oko registracije glasača i provođenja procedure referenduma, no ona je odbačena. Jordan se može žaliti Vrhovnom sudu, no pravni stručnjaci kažu da nema previše šanse.

Zakon će u donjem domu biti krajem septembra

Nakon što se okonča proces žalbe, predsjednik može potpisati zakon koji je već pripremljen i nakon toga može ići u proceduru izglasavanja. The Irish Times piše kako bi, prema neslužbenim informacijama iz vlade, zakon na glasanje u donjem domu Dáilu trebao doći krajem septembra, kad se počinje s radom.

Irska ne može više čekati

“Irska je čekala 35 godina na promjenu i ne može više čekati”, kažu iz TARC-a te najavljuju kako će 29. septembra organizirati 7. Marš za slobodu sa zahtjevima da irska vlada napokon uvede promjene u legislativu, da Sjeverna Irska dekriminalizira pobačaj te da se omogući siguran i zakonit pobačaj za sve koji to žele ili im je potreban. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,