Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stop izlolaciji djece zaražene HIV-om: Nigdje na svijetu nijedno dijete nije zarazilo drugo

Udruga za potporu djeci oboljeloj od AIDS-a pozvala je društvo da ne izolira zaražene djevojčice i dječake.

“Oni ne predstavljaju nikakvu opasnost”, naglasio je predsjednik udruge Ulrich Baumann u razgovoru za epd, novinsku agenciju Evangeličke crkve u Njemačkoj. “Nigdje na svijetu nijedno dijete nije zarazilo drugo.” Baumann, liječnik na medicinskom fakultetu u Hannoveru, kaže da zaraza HIV-om ne smije dovoditi do društvene izolacije djece, javlja DW.

Prema njegovim informacijama, u Njemačkoj je tim virusom zaraženo oko 300 djece i mladih. U najvećem broju slučajeva radi se o djeci zaraženih majki. Zaraza je uslijedila prije poroda, za vrijeme poroda ili dojenjem. Baumann je rekao da djeca zaražena HIV-om “nisu tema koja pokreće javnost”. S jedne strane, zbog relativno malog broja slučajeva, a s druge strane zbog šutnje njihovih obitelji. Naime, one taje zarazu jer žele spriječiti da se “djeca izbrbljaju u susjedstvu, dječjem vrtiću ili školi”, što bi za posljedicu moglo imati stigmatizaciju. “To je jedina bolest kod koje se djeci redovito ne priopćava dijagnoza.”

Oprez od puberteta

No on savjetuje roditeljima da informiraju djecu najkasnije na početku puberteta. Kako kaže, time se treba spriječiti neželjeno prenošenje zaraze. “HIV ima praktičan utjecaj na seksualnu praksu.”

Baumann na Sveučilišnoj klinici Hannover skrbi za djecu majki zaraženih HIV-om kako bi ih se zaštitilo od tog virusa. Ako je već došlo do zaraze, dječaci i djevojčice dobivaju lijekove. U klinici se na liječenju trenutačno nalazi 33 djece i mladih. “Godišnje kod 25 novorođenčadi zaraženih majki testiram jesu li također zaraženi”, izvješćuje dr. Baumann. No kaže da do zaraze skoro nikada ne dolazi.

Udrugu za potporu djeci oboljeloj od AIDS-a osnovale su prije 30 godina jedna liječnica i nekoliko medicinskih sestara. On su željele dati podršku djeci koja su se bila zarazila transfuzijom krvi i često umirala od AIDS-a. Ova je udruga mala, ali vrlo aktivna, kaže Baumann. Ona pomaže obiteljima koje su često siromašne. “Naš istaknuti projekt je zajednički tjedan dana praznika. Tada idemo na izlete, pečemo roštilj ili igramo nogomet. To je dragocjena zajednica kakve nigdje drugdje nema”, zaključuje Ulrich Baumann.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,