Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

‘Stiglo je žrtveno janje’, snimci rezanja Khashoggijevog tijela

Otkriveno je kakav je dijalog vođen u Istanbulu između članova tima zaduženog da raskomada tijelo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Novi izvještaj Ujedinjenih naroda objavljen u srijedu otkriva kakav je dijalog vođen između članova tima zaduženog da raskomada tijelo saudijskog novinara Jamala Khashoggija nakon ubistva u konzulatu njegove države u Istanbulu.

Izvještaj UN-a otkriva nove šokantne detalje o trenucima prije nego što je saudijski novinar ubijen, a njegovo tijelo raskomadano u oktobru 2018. godine.

U izvještaju se navodi da su dvojica osumnjičenih ubica bili zabrinuti zbog zadatka koji su trebali izvršiti dok su čekali u saudijskom konzulatu.

U izvještaju Agnes Callamard, specijalne izvjestiteljice UN-a za vansudske egzekucije, navodi se da je Maher Mutreb, saudijski obavještajni oficir koji je sarađivao s visokim savjetnikom saudijskog princa prijestolonaljednika, postavio pitanje: “Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?”

‘Prvi put režem na tlu’

Salah al-Tubaigy, forenzičar iz saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, odgovorio je: “Ne, suviše je teško.”

On je dodao kako se nada da će njegov “zadatak biti lagan”.

Tubaigy je nastavio: “Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo ga [tijelo] na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio.”

Na kraju razgovora s Tubaigyem, Mutreb je pitao: “Je li žrtveno janje stiglo?”

U razgovoru se nijednom ne spominje Khashoggijevo ime, koji dvije minute kasnije ulazi u zgradu.

Nakon što je Khashoggi ušao u zgradu, primljen je u konzulov ured na drugom spratu, gdje se susreo s Mutrebom.

Khashoggi je poznavao Mutreba odranije, jer su prije nekoliko godina radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu.

‘Skrati… Skini jaknu…’

Mutreb je tražio od Khashoggija da pošalje svom sinu SMS poruku, na što je Khashoggi odgovorio: “Šta da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet.”

Mutreb je odgovorio: “Skrati… Skini jaknu…”

“Kako bi se to moglo desiti u ambasadi?”, kazao je Khashoggi.

“Neću ništa napisati”, dodao je.

“Napišite [poruku], gospodine Jamal. Požurite… Pomozite nam kako bi pomogli i mi Vama, jer ćemo vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate šta će se u konačnici dogoditi; neka ovaj problem dobro završi”, rekao je Mutreb.

U izvještaju se navodi da ostatak snimka sadrži zvukove kretanja, teško disanje, zvuk motanja plastičnih kesa, što je i bio zaključak turske obavještajne službe nakon ubistva Khashogija da su saudijski zvaničnici isjekli njegovo tijelo.

Ubijen uoči vjenčanja

U izvještaju se poziva na provođenje nepristrane međunarodne istrage o ulozi saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i saudijskih zvaničnika u ubistvu Khashoggija.

Izvještaj se temelji na snimcima, forenzičkim istragama turskih istražitelja i informacijama sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Khashoggi je je posljednji put viđen živ prilikom ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine, gdje je trebao preuzeti dokumente za svoje planirano vjenčanje. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,