Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Statističari izračunali: Evo koliko roditelji u Njemačkoj troše mjesečno na djecu

Preuzmite sliku

Roditelji u Njemačkoj na svoje dijete u prosjeku troše 763 eura mjesečno, utvrdio je to Savezni zavod za statistiku na osnovu podataka iz 2018. godine.

Rashodi za dijete činili su više od petine (21 posto) ukupnih izdataka za potrošnju tih kućanstava a za samohrane roditelje to je bilo čak 35 posto.

Troškovi za djecu sastoje se između ostalog od osnovnih potrepština kao što su hrana, odjeća i stanovanje. To je otprilike polovica onoga što se troši na djecu.

Kako se broj djece u porodici povećava, troškovi po djetetu se smanjuju. Par mjesečno troši 1.276 eura na dvoje djece, za troje djece 1.770 eura.

Što su djeca starija, to su troškovi veći.

Parovi s djetetom do šeste godine na dijete su mjesečno trošili 679 eura. U toj dobi skrb o djeci igra veću ulogu kao stavka troškova, odnosno plaćanje naknade za vrtić.

Za adolescente ,od dvanaest do mlađih od 18 godina, roditelji u kućanstvima s jednim djetetom troše znatno više u prosjeku, 953 eura mjesečno.

Tu su značajniji i veći izdaci za hranu i izdaci za slobodno vrijeme, zabavu i kulturu, objasnili su statističari, prenosi Fenix magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,