Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stanovnici Beča će se besplatno testirati kod kuće, u trgovinu će moći sa negativnim testom

Preuzmite sliku

Beč će od iduće sedmice stotinama hiljada svojih stanovnika besplatno dijeliti kućne testove da bi ustanovili jesu li zaraženi koronavirusom.

Sedmično će stanovnicima Beča, grada sa 1.9 miliona ljudi, na raspolaganju biti oko 1.2 miliona testova, a dnevno će se u glavnom austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka. Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih apoteka.

Građani Beča će ih tamo moći i predati na analizu, a isto će moći učiniti i u stotinama gradskih supermarketa.

– Svrha ovog projekta je uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva dok se ne zagarantuje dovoljna količina vakcina – kazao je gradonačelnik Michael Ludwig.

Grad želi podijeliti kućne testove i zato da bi, nakon uskrsnih praznika, svojim stanovnicima omogućio pristup trgovinama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije, gradske su vlasti najmanje do utorka nakon Uskrsa uvele zatvaranje kako bi spriječile da se odjeli za intenzivnu njegu napune zaraženim pacijentima, piše Index.hr.

Sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika danas je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog prosjeka od 250. Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u apotekama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,