Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta se događa s Putinom: Trese mu se ruka, vrti nogama, pravi grimase…

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije dobro, tvrdnja je koja se sve češće javlja u svjetskim medijima.

Izdaleka mu se postavljaju razne dijagnoze na temelju snimki na kojima izgleda loše i ponaša se čudno ili prema nepotvrđenim glasinama o njegovom zdravstvenom stanju koje Kremlj očekivano poriče.  Ovo je u neku ruku nastavak već ustaljenog trenda, sjetimo se da su se na sličan način razne dijagnoze postavljale bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, uglavnom iz domene psihijatrije i neurologije, a potom je uslijedilo slično dijagnosticiranje stanja Trumpovog nasljednika Joea Bidena.

No jesu li špekulacije o tome da je Putin teško, čak i terminalno bolestan obična naklapanja vođena senzacionalizmom i onim što se na engleskom zove “wishful thinking” (zaključivanje vođeno željom da je zaista tako)? Ili u glasinama ipak ima istine?

Ruski predsjednik je 21. aprila, na teatralnom sastanku sa svojim odanim ministrom obrane Sergejem Šojguom, izdao naredbu da se otkaže planirani napad na golemu čeličanu Azovstal u Mariupolju, koju su tada još držali ukrajinski branitelji, te da se umjesto toga blokira ovu posljednju ukrajinsku utvrdu – iz koje su branitelji nedavno izašli i predali se – tako da “ni muha ne može proći”.

Grčevito držanje za stol rukom koja mu se na drugoj snimci trese

Ruske snage očito se nisu držale ove naredbe, nego su nastavile silovito napadati Azovstal. No jednaku pažnju kao Putinove riječi izazvala je njegova pojava. Na snimci se jasno vidjelo da je Putin pogrbljen, utonuo u stolicu i da se grčevito drži za stolić desnom rukom.  Sastanak je trajao dvanaest minuta, a Putin, prema snimci, ni u jednom trenutku nije odvojio desnu ruku od ruba stola. Ni to možda ne bi bilo toliko neobično – moglo bi se, recimo, pripisati očitoj i razumljivoj nervozi ruskog diktatora zbog rata koji ne ide onako kako je očekivao – da se ranije nije pojavila snimka sa sastanka s bjeloruskim predsjednikom i vjerovatno najodanijim saveznikom Aleksandrom Lukašenkom, na kojoj se čini da mu se ista ta ruka nekontrolirano trese.


Snimka je loše kvalitete i izgleda kao da je izrezana iz snimke sastanka koju je ruska televizija objavila, ali ne čini se da je montirana. Osim toga, i na službenoj snimki susreta upada u oči kako Putin nemirno lupka i vrti nogama. Valja napomenuti da je takozvani sindrom nemirnih nogu relativno čest neurološki poremećaj koji može biti posljedica Parkinsonove bolesti.

Usporedba s Hitlerovim tremorom

Daily Mail je Putinovo podrhtavanje ruke čak usporedio s notornom snimkom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera s kraja Drugog svjetskog rata, kad je uzaludno pokušavao iza leđa sakriti lijevu ruku koja mu se nekontrolirano tresla dok je odlikovao pripadnike Hitlerove mladeži koji su branili Berlin u posljednjim danima rata prije kapitulacije. Naravno, ne možemo znati pati li Putin od iste ili slične bolesti od koje je bolovao Hitler prije nego što se ubio u svom bunkeru.

Daily Mail je i 2.maja  prenio objavu tajanstvenog profila na Telegramu po imenu General SVR, koji se, pak, poziva na neimenovani visoki izvor iz Kremlja, u kojoj se navodi da Putin ima rak abdomena, Parkinsonovu bolest i shizoafektivni poremećaj te da uskoro ide na operaciju, koja mu je navodno bila zakazana u travnju, ali ju je odgodio odlučivši da će je obaviti nakon tradicionalne vojne parade na Dan pobjede.

“Za vrijeme same operacije i dok ne dođe k sebi, što će možda potrajati dva ili tri dana, kontrolu nad zemljom će imati (predsjednik Vijeća sigurnosti i bivši šef FSB-a Nikolaj) Patrušev”, dodao je ovaj anonimni izvor.

Ruski Projekt: Putina prati stručnjak za rak štitne žlijezde

Ruski neovisni istraživački medij Projekt, koji je zabranjen u toj zemlji pa djeluje iz inozemstva, još je prije skoro dva mjeseca objavio, a Daily Mail prenio, da Putina stalno prati liječnik specijaliziran za rak štitne žlijezde.

Ovaj ruski hirurg po imenu Jevgenij Selivanov, koji je zaposlen u Moskovskoj centralnoj kliničkoj bolnici, navodno često iz Moskve odlazi u Soči, grad i ljetovalište na Crnom moru gdje se Putin često i rado odlazi odmarati, ali i sastajati se s međunarodnim čelnicima.

A Projekt je objavio dokument koji navodno pokazuje da je Selivanov letio iz Moskve u Soči najmanje 35 puta. Osim toga, Projekt sugeriše da je Putina još 2016. u sanatoriju liječio neurohirurg Oleg Miškin uz niz drugih specijalista te da je Miškin iduće godine nagrađen odličjem Poštovanog doktora Rusije. Kao dodatnu indiciju da Putin ima rak štitnjače, navode da je sam pokazao javni interes za liječenje te vrste karcinoma.

Zabranjeni ruski medij podsjeća da je Putin 2020. posjetio Nacionalni medicinski istraživački centar za endokrinologiju i razgovarao s njegovim voditeljem Ivanom Dedovom, inače šefom Putinove najstarije kćeri Marije Voroncove. Dedov je Putinu govorio o visokoj učestalosti raka štitnjače i novom hormonskom lijeku Tyroginu, koji suzbija metastaze nakon operacije.

“Oporavak u 95% – 98% slučajeva?” pitao ga je očito već upućeni Putin, na što mu je ovaj liječnik odgovorio potvrdno. Prema jednoj od glasina koje kruže, ruski predsjednik prima terapiju steroidima, a njegova vrlo primjetna otečenost lica posljednjih godina nuspojava je te terapije.

Ostatak teksta o Putinovom stanju možete pročitati OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje