Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sprovedeno istraživanje: Šta bi se dogodilo Njemačkoj kad bi izašla iz EU?

Preuzmite sliku

Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu privrednu štetu kada bi izašla iz Evropske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.

Izlazak iz EU-a, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, “doveo bi do ozbiljne privredne krize i dugoročnog gubitka prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj”.

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabjeti europske integracije. Prema njihovom gledištu, Evropska unija bi trebala biti samo ekonomska i interesna skupina labavo povezanih individualnih država.

Istraživači kelnskog instituta procijenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5,6 posto, odnosno oko 690 milijardi eura, pet godina nakon njemačkog izlaska iz Unije.

Oko 2,5 miliona radnih mjesta bi moglo biti izgubljeno u petoj godini. To otprilike odgovara gubicima ekonomske dodane vrijednosti zbog pandemije koronavirusa i krize cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izračuni se temelje na događajima i podacima iz prošlosti, no budući bi troškovi bili podjednako visoki. Istraživači su izračunali šta bi se dogodilo Njemačkoj da je napustila EU istovremeno kada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Britanski glasači su odobrili izlazak iz Unije, što je poznato kao brexit, 2016., a proces je finaliziran 2020.

Kako bi to odredili, ekonomisti su analizirali ekonomski učinak brexita na Ujedinjeno Kraljevstvo od referenduma u ljeto 2016. do 2021., a zatim su prenijeli te učinke na Njemačku uzimajući u obzir razlike između dviju država.

Posljedice stvarnog njemačkog izlaska iz Unije bi vjerovatno bile veće, prema autorima, koji upućuju na bliske veze Njemačke s drugim članicama EU-a i njeno korištenje zajedničke valute euro. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,