Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Specijalni tim iz Kine sletio u Italiju: Oni su doprinjeli obuzdavanju korone

Preuzmite sliku

Ekipa od 9 liječnika donijela je desetke hiljada maski, respiratore i ostalu medicinsku pomoć. No Talijanima će najkorisnije biti njihovo iskustvo borbe s koronom.

Nakon što su prethodna dva tima kineskih stručnjaka stigli u Irak i Iran pomoći u suzbijanju epidemije korona virusa, treći tim je kasno sinoć uspješno sletio u Rim. Prema dogovoru talijanskih i kineskih vlasti, specijalna ekipa od 9 stručnjaka donijela je i pakete s medicinskom pomoći, čega u Italiji kronično nedostaje nakon što je ‘buknuo’ broj zaraženih i preminulih, javlja Corriere della sera.

  • Kinezi su sinoć sletjeli u Rim. Na paketima koje su donijeli nalaze se poruke podrške.

    Siamo con voi. Forza Italia! – simoblična je, ali ohrabrujuća poruka nade Talijanima. U prijevodu: S vama smo. Naprijed, Italija!

    U Airbusu se nalazila 31 tona opreme: Paketi s desecima hiljada medicinskih maski, respiratorna oprema, defibrilatori, monitori. Kinesku ekipu dočekali su predstavnici talijanske vlade, kineske ambasade i Crvenog križa. Opremu će talijanska vlada rasporediti u najugroženija područja u zemlji.

  • – Danas Italija nije sama. Mnogo ljudi u svijetu nam daje podršku – rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio.

    Najveća pomoć Talijanima ipak bi moglo biti iskustvo koje kineski tim ima u borbi s korona virusom. Devet stručnjaka, od kojih su šestorica muškaraca i tri žene, bili su uključeni u uspješno obuzdavanje korona virusa protekla tri mjeseca. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje