Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Spašena iz ruševina u Izmiru djevojčica Ayda Gezgin izašla iz intenzivne njege

Preuzmite sliku

Trogodišnja Ayda Gezgin koja je ispod ruševina, nakon potresa u Izmiru, izvučena nakon 91 sat, završila je liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i prebačena je na Odjel za dječju hirurgiju.

Potres jačine 6,6 stepeni po Richteru prije sedam dana je pogodio Izmir i susjedne regije, a i nakon toga je u toj regiji registrirano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena po Richteru.

Liječenje Ayde Gezgin, koju su timovi za traganje i spašavanje spasili ispod ruševina, započelo je 3. novembra na Odjelu za intenzivno liječenje Univerzitetske dječje bolnice Ege.

Ayda, koju je jučer posjetio ministar zdravstva Fahrettin Koca, prebačena je u posebnu sobu na Odjelu za dječju hirurgiju Univerzitetske bolnice Ege u ranim jutarnjim satima.

Aydine vitalne funkcije vratile su se u normalu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Među spašenima iz ruševina je i 14-godišnja Idil Sirin, koja je spašena 58 sati nakon potresa. Nakon spašavanja je ustanovljeno da je pozitivna na koronavirus i nalazi se na liječenju.

Hospitaliziran je i dalje traje liječenje i Gunay Ozisika, koji je spašen deset sati nakon potresa koji je pogodio Izmir na turskoj obali Egejskog mora.

Među spašenima je i 17-godišnja Inci Okan, koja je spašena nakon 17 sati nakon potresa. I ona je završila liječenje na odjelu za intenzivnu njegu.

Elif Perincek, koja je spašena 65 sati nakon potresa, sastala se sa majkom, braćom i sestrama, koji su spašeni iz potresa 3. novembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje