Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španjolke Dan žena dočekale udarajući loncima i tavama

Preuzmite sliku

Nekoliko stotina žena u Madridu u petak nakon ponoći dočekalo je Međunarodni dan žena udarajući loncima i tavama.

Žene su se okupile u ponoć na trgu Puerta del Sol u središtu Madrida obilježivši Dan žena protestom na kojem su tražile veću rodnu ravnopravnost. Neke su nosile odjeću ljubičaste boje koja je posljednjih godina postala zaštitni znak demonstranata za ženska prava.

“Bitno je protestovati na dan poput Dana žena jer još postoje mnoge razlike i problemi u društvu s kojima se žene suočavaju i moraju ih prevladati. Mi smo u patrijarhalnom društvu”, rekla je jedna od demonstrantica, 21-godišnja studentica filmske umjetnosti Abril Vilatrollol.

Dodala je kako se ponekad boji za svoju sigurnost kada ide kući noću nakon zabave i utvrdila kako postoji očita diskriminacija žena u filmskoj industriji.

U petak se tokom općeg štrajka u Španiji očekuju veći skupovi.

Rodna ravnopravnost je uoči parlamentarnih izbora 28. aprila postala pitanje koje u Španiji izaziva podjele. Nova krajnje desna stranka Vox, koja će po anketama po prvi put osvojiti mjesta u parlamentu, pozvala je na brisanje španskih zakona za rodno nasilje.

Konzervativna Narodna stranka neće sudjelovati na glavnim protestima 8. marta jer tvrdi da ih je politizirala ljevica. S druge strane, socijalisti premijera Pedra Sancheza su rodnu ravnopravnost postavili kao prioritet svoje vlade i kampanje za ponovni izbor. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,