Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Španija zabranila otpuštanje radnika zbog situacije oko koronavirusa

Španska vlada je donijela odluku o zabrani otpuštanja s radnih mjesta zbog koronavirusa sve dok ne bude zaustavljena zdravstvena kriza u zemlji koja je teško pogođena globalnom pandemijom kao i mnoge druge države, javlja Anadolu Agency (AA).

Yolanda Diaz, španska ministrica rada, izjavila je da niko ne može ovu krizu koristiti kao prliku kako bi otpustio radnike s posla.

‘Privremeni ugovori se ne mogu otkazati zbog situacije oko koronavirusa. Ugovori ostaju sve dok se ne okonča zdravstvena kriza’, rekla je Diaz.

Maria Jesus Montero, glasnogovornica Vlade, izjavila je da je odluka o zabrani otpuštanja zbog situacije oko COVID-19 stupila na snagu u petak.

Sindikati radnika u Španiji su ranije upozorili da bi zbog pogoršane ekonomske situacije izazvane koronavirusom u toj zemlji samo u martu oko milion radnika moglo ostati bez posla te su apelovali na Vladu da hitno poduzme potrebne mjere kako bi radnici bili zaštićeni.

Španija je također u petak zatvorila kopnenu granicu s Francuskom, što je samo jedna u nizu brojnih mjera donesenih u jeku borbe protiv koronavirusa.

Španija, evropska država koja je nakon Italije najviše pogođena koronavirusom, privremeno je zatvorila svoje kopnene granice s Francuskom.

Nakon ove odluke španska policija je na graničnom prelazu u gradu Irunu vratila strana vozila koja su pokušala ući u tu zemlju iz Francuske.

U Španiji je do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 5.138 osoba, dok je broj zaraženih premašio 65 hiljada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,