Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Španija i Portugal se suočavaju sa sušom ‘bez presedana’ u posljednjih 1200 godina

Preuzmite sliku

Dijelovi Portugala i Španije se suočavaju sa najvećom sušom u posljednjih više od hiljadu godina zbog visokog atmosferskog pritiska potaknutog klimatskim promjenama, pokazalo je najnovije istraživanje.

Azorski anticiklon, područje visokog zračnog pritiska koje se okreće u smjeru kazaljke na satu iznad dijelova sjevernog Atlantika, ima veliki učinak na vremenske i dugoročne klimatske trendove u zapadnoj Evropi.

U novoj studiji modeliranja objavljenoj u časopisu ‘Nature Geoscience’, istraživači iz Sjedinjenih Država otkrili su da se ovaj sistem visokog atmosferskog pritiska “drastično promijenio u prošlom stoljeću i da su te promjene u sjevernoatlantskoj klimi bez presedana u prošlom mileniju”.

Koristeći simulacije klimatskih modela tokom posljednjih 1200 godina, studija je otkrila da je ovaj sistem visokog pritiska počeo rasti kako bi pokrio veće područje prije otprilike 200 godina, baš kao što je zagađenje stakleničkim plinovima koje su uzrokovali ljudi počelo povećavati, javlja AFP.

Područje visokog zračnog pritiska se znatno proširilo u 20. stoljeću u korak s globalnim zagrijavanjem.

Autori ove studije su zatim pogledali dokaze o količinama padavina sačuvane tokom stotina godina u portugalskim stalagmitima i otkrili da kako se Azorski anticiklon širio, tako su zime u zapadnom Mediteranu postale blaže sa manje padavina.

Studija navodi projekcije da bi se količina padavina mogla smanjiti daljnjih 10 do 20 posto do kraja ovog stoljeća, što bi poljoprivredu u ovom području učinilo “jednom od najosjetljivijih u Evropi”.

Oni upozoravaju da će se Azorski anticiklon nastaviti širiti tokom 21. stoljeća kako se povećava nivo stakleničkih plinova, što dovodi do sve većeg rizika od suše na Pirenejskom poluotoku i prijetnje usjevima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,