Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španci danas ponovo na parlamentarnim izborima

Preuzmite sliku

Više od 35 miliona Španaca danas glasaju na novim parlamentarnim izborima u zemlji, šest mjeseci od posljednjih izbora nakon kojih nije omogućeno formiranje vlade, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na prošlogodišnjim izborima održanim 20. decembra najviše glasova dobila je Narodna stranka koja je bila na vlasti četiri godine, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika, ali nedovoljno da sama formira vladu. Na drugom mjestu bila je Socijalistička partija, a zatim Podemos (Možemo) i Siudadanos (Građani). Nijedna od te tri partije nije željela da formira vladu s Narodnom strankom.

Lider Narodne stranke Mariano Rajoy  prošle godine nije imao dovoljnu podršku rivalskih partija da formira vladu. Lider drugoplasiranih Socijalista Pedro Sanchez je nakon toga pokušao da formira vladu obezbijedivši sporazum sa  Sijudadanos ali to mu nije bilo dovoljno za većinu.

Pošto nije postignut dogovor o formiranju vlade španski kralj Felipe VI raspustio je u maju parlament i raspisao izbore za 26. juni.

Ankete javnog mnijenja ukazuju da će se birači izjasniti za promjene i da će u parlament pored konzervativne Narodne stranke i Socijalista ući ljevičarski Podemos (Možemo) i centristička stranka Siudadanos (Građani), dvije nove partije koje su obećale reforme.

Predviđa se da će konzervativna Narodna stranka premijera Mariana Rajoya dobiti najviše glasova, ali će izgubiti apsolutnu većinu što će otežati formiranje stabilne vlade.

Birališta će biti otvorena do 20 sati, a prvi rezultati očekuju se oko ponoći. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,