Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sofija proglašena trećim najboljim gradom za luksuzni wellness odmor u Evropi

Preuzmite sliku

Sofija je jedna od najmodernijih evropskih destinacija za luksuzne wellness posjete prema studiji sa šest faktora koju je provela mreža OVO.

Studija najpopularnijih evropskih gradskih destinacija uzima u obzir broj restorana s Michelinovim zvjezdicama, luksuznih banja i hotela s pet zvjezdica na milion turista, indeks sigurnosti i trendove pretraživanja luksuza, javlja bugarska agencija BTA.

Sofija je proglašena za treći najbolji izbor za wellness odmor sa svoje 83 banje sa četiri zvjezdice i više, što je jednako 60 luksuznih banja na milion turista.

Prosječan broj banja sa četiri zvjezdice i više u gradu u studiji je 129, što je jednako 26 na milion turista.

Jedini gradovi koji su nadmašili Sofiju bili su Barcelona (koja ima 87 luksuznih banja na milion turista) i Zürich sa nešto manje od 74 na milion turista.

Berlin i Pariz su završili na četvrtom i petom mjestu.

Sofija je također jedna od najmodernijih destinacija za luksuzni odmor, s obzirom da je zauzela 10. mjesto na Googleovim luksuznim terminima za pretragu.

Sofija se može pohvaliti sa 12 hotela sa pet zvjezdica, što iznosi 8,7 na milion turista (peta u ukupnom plasmanu). To je 140 posto više od prosjeka studije od pet hotela sa pet zvjezdica na milion turista.

Švicarski gradovi Zürich i Geneva su vodeći evropski gradovi za luksuzne gradske odmore u Evropi, a Madrid je uvršten među prva tri.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,