Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Snimci policijske brutalnosti nad srednjoškolcima uznemirili Francusku (VIDEO)

Preuzmite sliku

Snimci koji prikazuju brutalno hapšenje srednjoškolskih učenika koji su protestvovali u blizini Pariza izazvali su uznemirenje uoči novih antivladinih protesta ovog vikenda.

Snimci, koji su podijeljeni na društvenim mrežama, nagnali su sindikate i ljevičarske stranke da kritikuju policijsku brutalnost.

Snimci, koji su napravljeni u četvrtak u mjestu Mantes-la-Jolie prikazuju grupu učenika na koljenima s rukama iza glave, prenosi Associated Press.

Njih su posmatrali naoružani policajci čija su lica bila pokrivena skijaškim maskama. Na jednom od snimaka, može se čuti policajac kako govori učenicima: “Ovo je čas dobrog ponašanja”.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner danas je izjavio da je 151 osoba uhapšena u gradiću Mantes-la-Jolie dodajući da su neki od njih nosili oružje. Kazao je da niko od učenika nije povrijeđen.

Učenici širom Francuske pridružili su se protestima koji su eskalirali u proteklih nekoliko sedmica. Oni se protive obrazovnoj reformi i sukobili su se s policijom u brojnim srednjim školama u nekoliko francuskih gradova.

U intervjuu za novine Le Monde, generalni sekretar sindikata CGT Philippe Martinez izjavio je: “Djeca se ne smiju tući”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: