Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Snimak pokretne kuće postao hit na Twitteru: “Mislio sam da me više ne mogu iznenaditi”

Preuzmite sliku

Snimak koji prikazuje kuću u pokretu dok prolazi ukrajinskim poljima u ponedjeljak je poharala društvene mreže, piše Newsweek

Neki korisnici divili su se snimku, drugi su je ismijavali, a bilo je i optužbi za ratne zločine zbog toga što međunarodni zakoni zabranjuju maskiranje vojnih objekata i vozila kao civilne infrastrukture.

Ukrajinsko-ruski rat u proteklih je 15 mjeseci pokazao brojne primjere domišljatosti i tehničkih inovacija na ratnom planu, uključujući vozila mamce na napuhavanje koje su koristile obje strane.

“Mislio sam da me kreativnost Ukrajinaca u kamuflaži više ne može iznenaditi”, stoji u opisu Twitter objave.

Objava je ubrzo prikupila više od dva miliona pregleda.

Kako prenosi Jutarnji, daljnjim istraživanjem utvrđeno je da snimka ne prikazuje kamuflirano vozilo jer je nastala prije ruske invazije na Ukrajinu.

Analiziranjem videozapisa, Newsweek je pronašao izvornu snimku emitiranu na ukrajinskom TV kanalu “34 telekanal” u septembru 2020. godine. Druge vijesti iz istog razdoblja ukazuju na to da se radi o projektu “kuća na kotačima” koji je pokrenuo farmer Mykola Deka u istočnoj Ukrajini.

Deka je svoj stari sovjetski automobil najsličniji Bubi preuredio u pravi dom s funkcionalnom peći i zidnim ukrasima. U ostvarenju naumu pomagao mu je brat, motor su sakrili od pogleda, a vozačevo sjedište ugrađeno je u dno automobila. Bočna ogledala zamijenili su ugrađenim kamerama.

Novinari su pronašli Deku nakon što je Rusija pokrenula invaziju da vide kako se snalazi. Prema članku Radija Slobodna Europa, Deka je ostao u Petrykivki u istočnoj Ukrajini te se nastavio baviti umjetnošću unatoč prijetnji od okupacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,