Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Smrtonosna bakterijska zaraza širi se među školskom djecom

Preuzmite sliku

Britanija bilježi četvrtu smrt djeteta od zaraze bakterijom Streptokoka skupine A.

Epidemija Streptokoka A u Velikoj Britaniji odnijela je još jedan dječji život, nakon što je 14. novembra u svom domu u Wycombeu preminuo četverogodišnji Muhammad Ibrahim Ali.

Streptokok skupine A je bakterijska infekcija koja zahvaća grlo i kožu te iako većina slučajeva uzrokuje samo blagu bolest, neki mogu biti opasni po život i dovesti do šarlaha.

Vijest o smrti dječaka dolazi istog dana kad je potvrđena i smrt trećeg djeteta koje je preminulo u zapadnom Londonu, nakon što je dobilo infekciju.

Sedam dana ranije preminula je i sedmogodišnja Hanna Roap iz Walesa, te još jedan učenik osnovne škole u Surreyu, u razmaku od manje od sedam dana.

Sve četiri smrti dogodile su se u različitim dijelovima Velike Britanije i nema naznaka da su na bilo koji način povezane, prenosi Dnevnik.hr.

Savjet liječnika upozorio je na širenje zaraznih infekcija unutar lokalnih osnovnoškolskih dobnih skupina.

“Sarađujući s timom za javno zdravstvo Vijeća Ealing, školskoj zajednici smo dali savjete o mjerama opreza kako bismo spriječili daljnje slučajeve i nastavljamo pažljivo pratiti situaciju, kazao je dr. Yimmy Chow, savjetnik za zdravstvenu zaštitu pri Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

“Streptokokne infekcije skupine A obično rezultiraju blagom bolešću. To uključuje grlobolju, groznicu i manje kožne infekcije i može se liječiti punom kurom antibiotika. U rijetkim slučajevima to može biti ozbiljna bolest i svatko s visokom temperaturom, jakim bolovima u mišićima, bolovima u jednom dijelu tijela i neobjašnjivim povraćanjem ili proljevom trebao bi odmah potražiti liječničku pomoć”, naglasio je Chow.

Iako ga bezopasno prenosi veliki dio populacije, Streptokok A se može prenijeti bliskim kontaktom, kao što je poljubac ili dodir.

Uprkos tome što su rijetke, ove bakterije, koje se mogu naći u koži i grlu, mogu uzrokovati ozbiljnije bolesti i dovesti do invazivne Streptokokne bolesti skupine A, naglasili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,