Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Služba za zaštitu ustavnog poretka: Antisemitizam u porastu

Preuzmite sliku

Mržnja prema Jevrejima je u porastu, navodi Služba za zaštitu ustavnog poretka Njemačke. Opasni razvoj situacije ubrzava se putem društvenih mreža.

Mržnja prema Jevrejima može se naći na svim eksretmističkim miljeima u Njemačkoj, ali je ona posebno raširena u desničarskom spektru. Ali i među samozvanim “Građanima Reicha i identitarcima”, u islamističkom okruženju i u manjoj mjerii se u ljevičarskom ekstremizmu mogu se pronaći odgovarajući misaoni obrasci, navodi njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka. “Antisemitizam je već uvijek imao nevjerovatne zajedničke osobine sa neprijateljima demokratije”, kaže predsjednik Službe za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang.

“Moralno neizrecivo” sada je, kako on kaže, postalo izrecivo. “Zastrašujuće je da se broj slučajeva nasilja između 2017. i 2019. godine udvostručio”, ističe dalje. Skoro 85 posto od 73 antisemitska nasilna djela proteklih godina bili su desničarskoekstremistički motivirana. Haldenwang zahtijeva od sigurnosnih službi i cjelokupnog društva da seodlučno suprotstave antisemitizmu. Posebno internet i društvene mreže doprinose širenju antisemitske agitacije.

Antisemitizam kod “Novih desničara”

Služba za zaštitu ustavnog poretka prepoznaje i kod nekih predstavnika tzv. “Nove desnice” i u desnom krilu AfD-a antižidovske stavove. Kao “Novu desnicu” Služba za zaštitu ustavnog poretka (BND) označava neformalnu mrežu u kojoj su smještene snage od desničarskoekstremnih pa do onih desničarskokonzervativnih. Tu BND ubraja primjerice Magazin Compact i Institut izdavača Goetza Kubitscheka koji njeguju veze sa desničarskim krilom AfD-a.

Među islamistima se mogu primijetiti različite forme antisemitizma, navodi se u izvještaju. Unutar ovog spektra postoji “anticionistički antisemitizam” usmjeren protiv jevrejske državae Izrael.” (DW)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,