Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučajno otkrio poruke sa žrtvom: Otac predao policiji sina silovatelja

Preuzmite sliku

Saznavši da je njegov sin počinio silovanje, Britanac Jonathan Evans sam je odveo 18-godišnjeg sina u policiju, uvjeravajući ga da prizna silovanje. Mladić je osuđen na dvije godine zatvora.

Otac silovatelja predao ga je policiji i izjavio da bi isto učinio i nakon što mu je sin osuđen na kaznu zatvora, piše Tuzlanski.ba.

18-godišnji Jack Evans, maturant srednje škole silovao je učenicu iz svog razreda. Sva priča ostala bi skrivena jer ga žrtva nije prijavila policiji.

 • Međutim, Jackov otac, 47-godišnji Jonathan Evans, otkrio je šta se dogodilo čitajući poruku koju je njegov sin poslao žrtvi.

  “Jack ju je dva mjeseca kasnije molio za oprost. Nakon toga, odlučio sam sina odvesti u policiju, te ga nagovoriti ga da prizna svoje djelo.

  “Učinio bih to opet,” kaže Jonathan Evans, “ne bih mogao drugačije, jer imam moralne standarde kojih se pridržavam. Bolno je, ali ispravno je. Ne možete cijeli život živjeti pod težinom laži.”

  Jonathan je sve ispričao svojoj supruzi, Jackovom maćehi, 47-godišnjoj Sarah Morris. Saznavši za incident, zajedno su razgovarali s Jackom, a zatim su otišli sa njim u policijsku stanicu, gdje se Jack identifikovao i rekao šta je učinio.

 • Jonathan i Sarah također su kontaktirali žrtvu nasilja koja im je potvrdila šta se dogodilo. Prema njenim riječima, nakon silovanja osjeća se “beznačajno” i nije sposobna vjerovati muškarcima.

  “Htio sam da moj sin kaže istinu i prizna svoju krivicu,” rekao je Jonathan.

 • “Bilo je teško za sve nas, puno smo se svađali. Rekao sam mu: Najbolje što može učiniti je pokazati svima da je spreman svom snagom “ispraviti grešku, priznati djelo i tako se iskupiti. Naravno, to je za njega bio šok. Mislim da će imati dovoljno vremena u zatvoru da razmisli.”

  Kako se pokazalo na suđenju, Jack je bio na sastanku sa žrtvom, međutim, kad se ona u posljednjem trenutku uplašila i odbila ga, nije je poslušao. Jack Evans osuđen je na dvije godine zatvora zbog zločina.

 • Suđenju je prisustvovala i Jackova majka, Denise Stewart. Bila je jedini roditelj kojem je bilo dopušteno prisustvovati sudu zbog strogih pravila društvene distance. Jack se, okrenuvši se, rekao: “Volim te” – prije nego što je tražio da napusti sobu.

  Jackov advokat Gareth Williams zatražio je dječaka na uslovnu kaznu u vezi s “iznimnim okolnostima”, ali sud se nije složio s njegovim argumentima.

  Mladićev otac Jonathan Evans već je izjavio da će ga, kada njegov sin napusti zatvor, angažovati u svojoj softverskoj kompaniji.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje