Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenac koji je komšinicu pregazio avionom ostao bez pilotske licence

Preuzmite sliku

Oduševljenog letača 72-godišnjaka iz Ljubljane, koji je prije tri godine komšinicu pregazio ultralakim sportskim avionom i teško je povrijedio okružni je sud u Ljubljani u utorak osudio na godinu dana zatvora uslovno, uz dvogodišnji rok iskušenja, te trajno oduzimanje dozvole za letenje.

72-godišnji Alojzij Šimenc je tokom suđenja je priznao krivnju uputio javno izvinjenje oštećenoj ženi, te se nagodio s tužilaštvom, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Kako navodi ljubljanski list “Dnevnik”, Šimenc je vlastitim ultralakim avionom 2016. pri pokušaju slijetanja na travnjak-improvizirano sletište skrenuo na obližnji makadam, gdje su se šetale dvije žene, od kojih je jedna njegova komšinica, te je upravo nju teško ozlijedio.

Na sudu je izrekao žaljenje događajem koji ga je po njegovom priznanju jako pogodilo, te rekao da je komšinici spreman ubuduće pomagati financijski i na druge načine.

Oštećenicu je sud u vezi odštete uputio na pokretanje civilne odštetne tužbe, a osuđenom Šimencu naložio plaćanje sudskih troškova.

Nakon spomenutog nesretnog ateriranja i ozljeđivanja komšinice Ljubljančanin je i dalje letio svojim avionom, ali je prošle godine doživio novu nesreću u kojoj nije bio sam ozlijeđen, ali je avion posve izgorio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,