Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slabi njemačka industrija: Usporavanje bi se moglo odužiti

Njemačka prerađivačka industrija i izvoz trpe zbog usporavanja globalne privrede, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo finansija u mjesečnom izvještaju, upozoravajući da slabe knjige narudžbi pokazuju da bi se usporavanje industrije moglo odužiti

No, što se tiče domaće potražnje, situacija se čini boljom, s obzirom da zaposlenost i dalje raste budući da kompanije uzimaju nove radnike, iako nešto sporijom dinamikom, piše Večernji.

U ministarstvu, međutim, očekuju i da bi takva dinamika također mogla dodatno posustati. “Vodeći pokazatelji, kao i knjige narudžbi koje se stanjuju, ukazuju na duži period gospodarske slabosti u sektoru industrije”, kaže se u izvještaju.

Izvješće odražava dojam stečen na temelju mnoštva pokazatelja objavljenih u zadnje vrijeme, a to je da je desetljetni procvat najvećeg evropske privrede okončan, budući da su čimbenici poput brexita i opasnost od izbijanja trgovinskih ratova pritisnuli njemačke izvoznike.

Njemačka privreda, koje je obično bilo usmjereno izvozu, sada se sve više oslanja na domaću potražnju i sektor usluga koji i dalje snažno raste kako bi se održao rast gospodarstva, na što se osvrnula i kancelarka Angela Merkel na prošlosedmičnoj press konferenciji kada je kazala da će vlada pokušati stimulisati domaću potražnju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,