Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sky News: Ljude sklone samoubistvu šalju u rusku vojsku, mobilišu i beskućnike

Preuzmite sliku

Psihijatar iz Moskve navodno poziva ljude sklone samoubistvu da se priključe ruskoj vojsci.

Institut za proučavanje rata (ISW) citirao je internetsku novinsku kuću Baza s takvim izvještajem. Navodi da ruske ultranacionalističke društvene mreže također sve više oglašavaju pozive za regrutaciju za jedinice Wagner grupe u gotovo 30 ruskih gradova.

Službenici u Ukrajini primijetili su slučajeve ruskih okupacijskih vlasti koje registruju tinejdžere rođene 2006. iz okupirane istočne ukrajinske regije Luhansk za služenje vojnog roka.

U međuvremenu, ruski Telegram kanali počeli su oglašavati poziv za regrutaciju u postojeće dobrovoljačke jedinice nakon što su prekinuli takve pozive u septembru.

Pojedini lokalni ruski zvaničnici također postavljaju mobilne centre za regrutaciju, prenosi Sky News.

ISW navodi da izvještaji pokazuju da se Kremlj “vraća svojim prethodno neuspješnim kampanjama regrutiranja volontera i kripto-mobilizacije” u nastojanju da “izbjegne još jedno veliku prisilnu mobilizaciju rezervista”.

Prošlog septembra, Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju u Rusiji. Ministar obrane Sergej Šojgu tada je rekao da će Rusija mobilizirati 300.000 rezervista.

No, samo nekoliko sedmica kasnije, počeli su se pojavljivati izvještaji da su beskućnici bili prisilno mobilizirani u rusku vojsku bez odgovarajuće obuke za rat u Ukrajini. (Raport.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,