Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Skupina mladih spasila porodicu od požara, bebu bacili s balkona

Preuzmite sliku

Nekoliko mladih u francuskom Nantesu postali su heroji nakon što su spasili porodicu iz požara koji je zahvatio njihov stan u stambenoj zgradi. 

Na dramatičnim videima vidi se kako su mladi pomogli porodici da pobjegne iz stana na trećem spratu u nedjelju poslijepodne. Spasili šestomjesečnu bebu tako što su je bacili. Donijeli su madrace u podnožje zgrade, a šestomjesečna beba bačena je na sigurno.  Beba je prebačena u bolnicu u kritičnom stanju, ali kažu da se oporavlja.

Jedan od mladih koji su sudjelovali u spašavanju, Tahmid, rekao je za internetsku stranicu Ouest-France da je odluka o bacanju dojenčeta s balkona bila “posljednje moguće rješenje” jer se dim širio iz zgrade u Bottiere u Nantesu. Požar se proširio na druge stanove u zgradi, a vatrogasci su spasili još nekoliko ljudi.

Kenza Zekkar, predsjednica lokalne organizacije mladih Bien-être et solidarité Pays de la Loire, rekla je za BBC da je organizirala spašavanje porodice dok su lokalni stanovnici čekali dolazak vatrogasnih službi.  Njen suprug bio je među mladim muškarcima koji su se popeli na zgradu i pomogli paru, rekla je.

Među spasiocima migranti, sad za njih traže službene papire i smještaj. Njena organizacija sad traži da trojica migranata koja su sudjelovala u spašavanju obitelji dobiju službene papire i smještaj.  Pokrenuta je i online peticija kojom se francuskog predsjednika Emmanuela Macrona poziva da “oda počast i priznanje herojima (naselja) Bottiere”.

Ova priča podsjetila je na slučaj migranta iz Malija koji je postao heroj nakon što se popeo na zgradu kako bi spasio malenog dječaka koji je visio s balkona na četvrtom spratu u Parizu 2018. godine. Mamoudou Gassama je nakon toga dobio francusko državljanstvo, a predsjednik mu je uručio medalju za hrabrost. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,