Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Skandal u Njemačkoj na pomolu: Pobjedu nad Merkel slavili uz prostitutke!?

Preuzmite sliku

Parlament njemačke savezne pokrajine Mecklenburg-Zapadna Pomeranija istražuje je li tačno da je zastupnik krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) organizovao zabave u plenarnoj sali parlamenta, s puno alkohola i prostitutkama.

“Razjasnit ćemo ima li tu nečega”, izjavio je glasnogovornik parlamenta, na pitanje je li tačno da su u sjedištu parlamenta, smještenog u dvorcu u gradu Schwerinu, organizirane pijanke s prostitutkama.

Navodno se sporna zabava dogodila u septembru, po nekim izvorima baš u noći nakon saveznih izbora 26. septembra. O tome je prvo pisao lokalni Schweriner Volkszeitung, a nakon toga je političar AfD-a Thomas Kerl optužio jednog od svojih kolega da je organizirao stvar. Kerl se pozvao pritom na jedno anonimno pismo i erotsku web stranicu, ali dosad fotografije nisu procurile. Anonimnog pisma dokopale su se i novine: organizator veselog tuluma bi trebao biti jedan od lokalnih zastupnika AfD-a.

Desničari su imali šta slaviti, na izbrima za Bundestag osvojili su 18 posto glasova i tako postali druga stranka u toj saveznoj državi na području bivše istočne Njemačke, nakon socijaldemokrata (29,1 posto) i ispred demokršćana, koji su zaostali sa 17,4 posto glasova. Nordkurier piše da su čuvari parlamenta svjedočili o pijankama koje se redovno održavaju u zastupničkim klubovima, a na te noćne zabave redovno se pozivaju oskudno odjevene djevojke. Zaštitari su preko video kamera pratili kako se muškarac u velikoj dvorani dvorca u Schwerinu, gdje se održavaju plenarne sjednice, “zabavljao s jednom ili drugom djevojkom”.

Šef zastupničkog kluba AfD-a Nikolaus Kramer poručio je novinarima Spiegela preko glasnogovornika da su te optužbe kleveta i laž. On je za laganje optužio Thomasa Kerla, kojeg upravo izbacuju iz stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,