Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Skandal na dodjeli ‘francuskih Oscara‘: Glumica protestovala gola zbog epidemioloških mjera

Preuzmite sliku

Francuska glumica Corinne Masiero (57) skinula se gola na pozornici tokom svečanosti dodjele nagrada Cesar u Parizu u znak protesta protiv vladina višemjesečnog zatvaranja kazališta i kina u pandemiji korona virusa.

Na grudima je imala napisano ‘Nema kulture nema budućnosti’, a na leđima ‘vrati nam umjetnost Jean’, u poruci premijeru Jeanu Castexu.

Masiero je stajala na pozornici kako bi dodijelila nagradu za najbolji kostim, odjevena u magareći kostim i krvavu haljinu prije nego što se skinula pred publikom.

Svečana dodjela Cesara, francuski odgovor na dodjelu Oscara, u normalno vrijeme najvažnija je noć u francuskom kinematografskom kalendaru, ali u petak nije bilo bliceva na crvenom tepihu niti glumaca nominiranih za nagrade.

Svečanost je bila u pozorištu, dok među glumcima, glazbenicima i umjetnicima raste bijes i nezadovoljstvo zbog nespremnosti vlade da odredi datum ponovnog otvaranja muzeja, galerija, koncertnih dvorana i filmskih kuća. Marina Fois, jedna od najpoznatijih francuskih komičarki, u strastvenom govoru kojim je otvorila svečanost komentirala je vladinu odluku da zbog pandemije korona virusa pozorišta i kina mjesecima budu zatvorena.

Fois, koja je bila voditeljica večeri, kritikovala je ministricu kulture Roselyne Bachelot jer je pronašla vremena za pisanje knjige tokom krize covida-19 i rekla: ‘Gubim povjerenje u Vas.’

 • Nije se ustručavala napasti širu strategiju francuske vlade za suzbijanje krize zbog covida-19, jer je broj zaraženih u zemlji premašio 4 miliona.

  ‘Zatvorili su našu mladež, zatvorili su naša kina i pozorišta i zabranili koncerte kako bi mogli otvarati crkve, jer mi smo sekularna zemlja, kako bi stari ljudi mogli ići u crkvu’, rekla je. Većina Francuza su rimokatolici.

  Širom glavnoga grada nekoliko desetaka protestanata okupiralo je pozorište Odeon osmu noć zaredom zahtijevajući ponovno otvaranje kulturnih objekata i veću novčanu potporu. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,