Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverni Kipar: Dio regije Maras nakon 46 godina ponovo otvoren za građane

Preuzmite sliku

U Maras, koji je inače turistička četvrt u sjevernokiparskom gradu Gazimegusi, je od 1974. godine bio zabranjen ulaz civilima, a ulazak je dozvoljen isključivo sjevernokiparskoj vojsci – Danas u 12 sati po lokalnom vremenu za građane je ponovo otvoren dio javne plaže i ulica Demokratije

Dio regije Maras, koji se nalazi unutar granica Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC), a koji je u potpunosti bio zatvoren i napušten proteklih 46 godina, ponovo je otvoren za građane, javlja Anadolu Agency (AA).

U Maras, koji je inače turistička četvrt u sjevernokiparskom gradu Gazimegusi, je od 1974. godine bio zabranjen ulaz civilima, a ulazak je dozvoljen isključivo sjevernokiparskoj vojsci. Danas u 12 sati po lokalnom vremenu za građane je ponovo otvoren dio javne plaže i ulica Demokratije.

Ovom historijskom trenutku u prvoj etapi moglo je svjedočiti nešto više od 200 građana. Zbog pandemije koronavirusa, tokom obilaska su upozoreni na poštivanje distance i nošenje maske.

Ponovo otvaranje Marasa prati i veliki broj predstavnika medija.

Na sjedinici Vijeća ministara KKTC-a 18. juna 2019. godine odlučeno je da se poduzmu koraci za otvaranje Marasa, poznate turističke destinacije koja je skoro pet decenija bila poput “grada duhova”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje