Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sicilija će plaćati pola letova ljudima kako bi privukla turiste

Preuzmite sliku

Sve više zemalja svijeta priprema se na ublažavanje mjera zbog poboljšane situacije oko pandemije koronavirusa, a jedan od najvećih izazova je spašavanje turističke sezone, pogotovo za zemlje čija ekonomija jako ovisi o turizmu, piše Index.hr

Jedna od takvih država je Italija koja već sprema mjere za spas turizma. Primjera radi, Sicilija će platiti pola letova turistima koji dolaze u njihovu regiju, trećinu hotelskih računa i osigurati besplatne ulaznice za muzeje, piše engleski The Times.

Italija ima spreman budžet od 50 miliona eura kako bi spasila sektor turizma, a prve procjene govore kako je država u martu i aprilu izgubila oko milijardu eura u tom sektoru. 13% talijanskog BDP-a čini turizam.

Uskoro kreću popuštanja

Prva ublažavanja mjera u Italiji koja je neko vrijeme bila svjetsko žarište pandemije koronavirusa počinju 4. maja, no kao i u ostatku svijeta to će se raditi u posebnim uslovima i dalje uz stroge mjere socijalnog distanciranja.

Italija je sve bliže broju od 200 hiljada slučajeva koronavirusa, a zabilježeno je i gotovo 26 hiljada smrtnih slučajeva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,