Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Shell ograničio prodaju dizela i lož ulja u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Britansko-nizozemski naftni div Shell saopštio je da je zbog napete situacije na tržištu privremeno ograničio prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda pojedinim većim kupcima u Njemačkoj.

Shell je potez objasnio “ogromnim poremećajima i nestašicom na energetskim tržištima” koje su izazvali rat u Ukrajini, naknadne sankcije Rusiji i rast privredne aktivnosti nakon pandemijskog zatišja.

“Kako bismo mogli i dalje ispunjavati ugovorene obaveze, ograničili smo prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda na fizičkim tržištima bez prethodnog dogovora”, poručili su iz britanske kompanije.

“Činimo sve što možemo kako bi se nabavni lanci što više stabilizirali, ali teško je predvidjeti kako će se situacija razvijati”, dodali su. Glasnogovornik kompanije nije želio komentarisati odluku.

Cijene nafte najviše od 2008. godine

Rasprave o zabrani uvoza nafte iz Rusije podigle su cijene u ponedjeljak na najviši nivo od 2008. godine, od 139 dolara, potaknute bojaznima da bi SAD i Evropa mogli zabraniti uvoz ruske nafte. Tokom dana situacija se ponešto smirila i cijena je kliznula prema 123 dolara.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu porasle su cijene otprilike za trećinu. Najviši nivo od početka trgovanja na financijskim tržištima dosegnule su u ljeto 2008. kada se barelom trgovalo po gotovo 150 dolara, podsjeća agencija dpa. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,