Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šefica ECB-a Lagarde: Cijene će vjerovatno nastaviti rasti

Preuzmite sliku

Visoke stope inflacije će vjerovatno i dalje rasti do kraja godine, ali monetarna politika mora ostati strpljiva i uporna jer će se rastuće cijene vjerovatno usporiti, izjavila je u petak čelnica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, javlja Anadolu Agency (AA).

“Još smo u fazi u kojoj se ekonomija ponovo otvara, a efekti pandemije još nisu u potpunosti nestali“, rekla je Lagarde u govoru na 31. Evropskom bankarskom kongresu, održanom u Frankfurtu u Njemačkoj.

Istakla je da rastuće cijene energije, problemi u lancima snabdijevanja i pandemija koronavirusa dovode do različitih poteškoća u pojedinim sektorima.

“Ova inflacija je nepoželjna i bolna, te naravno postoji zabrinutost oko toga koliko će dugo trajati”, rekla je ona, dodajući da ECB pomno prati razvoj događaja.

Naglasila je da treba identifikovati glavne pokretače inflacije kako bi se shvatilo kako monetarna politika treba da reaguje u sadašnjim okolnostima.

“Ti pokretači će vjerovatno nestati u srednjem roku, što je momenat koji je bitan za monetarnu politiku, ali će vjerovatno usporiti tempo oporavka u bliskoj budućnosti”, rekla je Lagarde.

Prema podacima objavljenim ove sedmice, inflacija u eurozoni dostigla je u oktobru 4,1 posto zbog povećanja troškova energije, što je najviši nivo u posljednjih 13 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,