Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šef njemačkog giganta čiji bi slom uzdrmao cijeli svijet: ‘Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju?!’

Preuzmite sliku

Čelnik njemačkog hemijskog giganta BASF-a upozorio je da najvećoj evropskoj privredi prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog plina i nafte.

“To bi moglo dovesti njemačku privredu do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je Martin Brudermüller za nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga koje je prije objave vidjela agencija dpa.

Brudermüller predviđa da mnoge manje i kompanije srednje veličine ne bi preživjele tu krizu. Šef BASF-a odbacuje evropske pozive za bojkotom ruskih energenata.

“Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju? Sve što smo gradili tokom desetljeća? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran”, rekao je, dodajući da mali broj ljudi u Njemačkoj shvaća koliko bi teške bile posljedice takvih odluka.

Potpuni moratorij na kupovinu ruskog prirodnog plina bio bi moguć samo “kroz četiri do pet godina”, upozorio je Brudermüller, kazavši kako se alternativni izvori energije poput LNG plina iz SAD-a ne mogu uspostaviti preko noći.

Čelnik njemačke korporacije rekao je i kako vlasti neće finansijski uspjeti ublažiti posljedice nestašica plina jer to jednostavno neće moći priuštiti: “Opseg o kojemu pričamo je puno veći nego onaj iz pandemije koronavirusa”.

Naglasio je i kako smanjenje proizvodnje u BASF-u neće utjecati samo na 40 hiljada zaposlenika te kompanije, nego na cijeli svijet.

“Stvaramo proizvode koji su na počecima opskrbnih lanaca”, rekao je. “Na kraju dana o nama ovisi sve od prehrambenih proizvoda do lijekova”, prenosi Jutarnji.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje