Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šef italijanske mafije radio kao pizza majstor, objavljivao recepte u novinama

Preuzmite sliku

Osuđeni šef italijanske mafije uhapšen je u Francuskoj, gdje je radio kao pizza majstor. Uhapšen je nakon 16 godina bjekstva, rekli su italijanski i francuski istražitelji.

Edgardo Greco (63) bio je tražen zbog ubistva dva brata ubijena tokom „mafijaškog rata“ između dvije bande početkom 1990. godina.

Tužioci vjeruju da on pripada ‘Ndrangheti, moćnoj mafijaškoj organizaciji osnovanoj u južnoj italijanskoj regiji Kalabrija.

‘Ndrangheta je sada jedna od najjačih kriminalnih organizacija na svijetu, s vezama širom Evrope i Južne Amerike.

Italijanska vojna policija karabinjera navela je da su istražitelji pratili Grecovu mrežu od 2019. godine, da bi ih na kraju odveli do francuskog grada Saint-Étienne, gdje je Greco uhapšen u četvrtak.

Njegovo hapšenje je drugo važno mafijaško hapšenje od italijanskih vlasti u nekoliko sedmica.

To je uslijedilo nakon hapšenja mafijaškog „šefa šefova“ Mattea Messine Denara, koji je bio u bijegu 30 godina.

Obojica su tražena zbog ubistava počinjenih 1990.

Greco je u bijegu od 2006. godine nakon što je sudija izdao nalog za hapšenje za njim. Osam godina kasnije, nastanio se u Saint-Étienneu, jugozapadno od Lyona, gdje je započeo posao kao „picaiolo“ u italijanskom restoranu.

Greco je koristio novi identitet, koristeći ime Paolo Dimitrio. U julu 2021. čak se pojavio u članku u lokalnim novinama, objavljujući italijanske domaće recepte svog restorana, uključujući raviole, rižoto i taljatele.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,