Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Schwarz: Odgovornost za Srebrenicu snosi cijela Evropa, pa i Njemačka!

Preuzmite sliku

“Bili su to UN i Evropljani, koji su dopustili da stvar ode tako daleko i dođe do masakra. Stalno svaljivati krivicu na Holanđane je jeftin izgovor. Odgovornost snosi cijela Evropa, također Njemačka i njemačka vlada, kazao je Stefan Schwarz, bivši poslanik CDU u Bundestagu o presudi suda u Hagu.

Najkasnije nakon Goražda, koje je napadnuto godinu ranije, a već od Prijedora, Višegrada i mnogih drugih mjesta, međunarodna zajednica je morala znati da može doći do najgoreg masakra.

U Goraždu smo vidjeli kako se masakr može spriječiti, naime napadima iz zraka. Tako je NATO u Goraždu spasio hiljade ljudi.

Isto su tako Ujedinjene Nacije u Srebrenici hiljade ljudi poslale u sigurnu smrt. Vrijeme je da se žrtve više ne prisljavaju na mučne sudske procese. Evropa tek mora da prizna svoju krivicu i da tu krivicu i nosi”, kaže Stefan Schwarz i dodaje

“U njemačkom budžetu kao uostalom i budžetu EU, predviđena su sredstva za humanitarnu pomoć i pomoć u teškim situacijama.

  • Vrijeme je da se donese primjerice jedan desetogodišnji program u kojem bi sa 10 miliona eura godišnje za Srebrenicu Evropa konkretno uradila nešto po pitanju svoje krivice. Novac ne može vratiti život ljudima, ali može dostojanstvo žrtvama i dostojanstvo Evropi od praznih govora za 11. juli kada nakon obećana i svih riječi ne slijede djela.

    Bosna i Hercegovina mora ozdraviti. Amputacija države nagrađivanjem počinioca sa polovinom teritorija je fatalna, istorijska greška, koja mora biti ispravljena. Za pomirenje je potrebna pravda. Ko žrtvama genocida “reparira” državu, doživjeće čudo. Žrtve ne žele osvetu, samo malo skromnog života nakon pakla, koji su doživjeli.

    Ako Evropa želi spriječiti da Balkan padne u ruke ekstremista, mora djelovati. Jeftinije je sada investirati u Balkan nego davati ekstremistima mogućnost da tamo stvaraju svoju bazu”, kaže Stefan Schwarz za Deutsche Welle.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje