Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Scholz: Njemački dobavljači oružja isporučit će oružje Ukrajini

Preuzmite sliku

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u utorak Ukrajini da će Berlin financirati izravne isporuke oružja iz njemačke industrije.

“Zatražili smo od njemačke industrije oružja da nam kaže koji materijal može isporučiti u bliskoj budućnosti”, rekao je Scholz, dodajući da Berlin koordinira s Kijevom o ukrajinskim potrebama te da će osigurati potrebna sredstva.

Među oružjem koje bi se moglo isporučiti naveo je protutenkovsko oružje, opremu za protuzračnu obranu, streljivo, “ono što se može koristiti u topničkom napadu”. Osim toga, NATO partneri koji Ukrajini isporučuju oružje sovjetskog dizajna dobili bi zamjene. “Ovo je nešto što radimo zajedno s mnogima drugima koji slijede isti put.

No Scholz navodi da će malo isporuka dolaziti iz zaliha Bundeswehra, s obzirom da mogućnosti dosežu svoje granice, rekao je.

Oštra kritika novoj ruskoj ofenzivi u Ukrajini

Njemački kancelar oštro je kritizirao rusku vojnu ofenzivu na istoku Ukrajine nakon videokonferencije s čelnicima zemalja NATO-a i Evropske unije. Patnja u Ukrajini nikoga ne ostavlja ravnodušnim, rekao je Scholz i dodao da “osjećamo beskrajnu tugu za žrtvama i, to se mora reći, beskrajni bijes prema ruskom predsjedniku i ovom nerazumnom ratu”.

Scholz je istaknuo blisku suradnju Njemačke i njenih saveznika glede potpore Ukrajini. “Bilo bi pogrešno da Njemačka ide sama u to”, rekao je. Vladimir Putin nije očekivao tako koordiniranu, ujedinjenu reakciju, rekao je Scholz te ponovio da NATO neće ući u rat.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,