Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt u Berlinu: Situacija u BiH je zabrinjavajuća

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Christian Schmidt izvijestio je članove Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon današnje diskusije u Berlinu, visoki predstavnik i predsjedavajući Odbora Anton Hofreiter dali su sljedeću izjavu:

Situacija u BiH je zabrinjavajuća, jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i ugrožavaju perspektivu te zemlje. Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ukoliko se stvari ne pomaknu s mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati”.

Schmidt i Hofreiter su se složili kako “uslovljavanje finansijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilo”.

“Neće uspjeti taktika nekih političara u zemlji da samo šute u nadi da ćemo izgubiti zanimanje. I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju i, uz konsultacije sa međunarodnom zajednicom, razmotriti da li je potrebno poduzeti korake i koji su to koraci. O tome se slažu sve poslaničke grupe u Bundestagu”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i  predsjedavajućeg Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje