Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Satelitski snimci napravljeni nadomak Ukrajine pokazuju rusko gomilanje vojske na granici

Preuzmite sliku

Tenzije između Ukrajine i Rusije rastu već mjesecima, otkako je Kremlj počeo gomilati vojnike u blizini ukrajinskih granica. To se posebno intenziviralo u posljednje vrijeme, a svjetski mediji objavljuju satelitske snimke na kojima se vide ruske trupe i oprema.

Rusija je negirala bilo kakvu mogućnost invazije, međutim nagomilavanje trupa je zabilježeno na satelitskim snimcima u bazama koje okružuju sjevernu, istočnu i južnu granicu Ukrajine. Iz američke kompanije Maxar Techologies naveli su kako su tokom ovog i prošlog mjeseca zabilježili snimke visoke rezolucije, na kojima se vidi niz novih raspoređivanja na Krimu, kao i u nekoliko područja za obuku u zapadnoj Rusiji, duž periferije ukrajinske granice.

Jedno od tih područja je i grad Yelnya, na sjeverozapadu Smolenske oblasti u Rusiji, udaljen 260 kilometara od Ukrajine. Ovdje je smještena vojna stanica, a svega 35 kilometara od ukrajinske granice nalazi se i vojno skladište u kojem je smješteno oko 20.000 ruskih vojnika.

Navodno je u blizini granice Ukrajine stalno smješteno oko 100.000 ruskih vojnika, koji su opremljeni raznim naoružanjem, tenkovima i sa snažnim zračnim snagama. Jedna ukrajinska procjena koju je prenio CNN kaže da je tamo oko 106.000 kopnenih vojnika i 21.000 pripadnika mornarice i zračnih snaga.

Jedna od ruta potencijalne ruske invazije definitivno dolazi i s mora, a Rusi snage nagomilavaju i tako da Ukrajini priđu preko Bjelorusije. Nekoliko hiljada vojnika se nalazi u Bjelorusiji na zajedničkoj vojnoj vježbi, a glavni grad Ukrajine Kijev je na udaljenosti od samo 150 kilometara.

U pomorskim vježbama Rusije učestvuje 140 brodova i pomoćnih plovila, 60 aviona i 10.000 ljudi. La Manchem je prošlo i šest brodova ruske mornarice sposobnih za iskrcavanje glavnih borbenih tenkova, osoblja i oklopnih vozila. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,