Četvrtak, 14. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sahranjeno 14 ruskih mornara poginulih u požaru u podmornici

Četrnaest mornara koji su poginuli u požaru u jednoj od istraživačkih podmornica ruske mornarice sahranjeni su u subotu u St. Petersburgu.

Mornari su poginuli kada je u ponedjeljak izbila vatra u još neimenovanoj podmornicu u Barencovom moru. Ruski zvaničnici odbili su objaviti detalje tragedije, pozivajući se na tajnovitost misije u kojoj je podmornica bila.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su mornari preminuli od udisanja otrovnih gasova izazvanih vatrom. Neki od njih su preživjeli požar, ali vojska nije navela o kojem se broju preživjelih radi. Zvaničnici nisu imenovali podmornicu na nuklearni pogon, ali su ruski mediji javili da je riječ o najtajnovitijoj ruskoj podmornici, Lošarik.

Četraest mornara sahranjeno je na groblju u St. Petersburgu. Medijima nije bilo dopušteno da prisustvuju memorijalnoj službi u lokalnoj crkvi kojoj su prisustvovali vodeći vojni zvaničnici i mornarički oficiri.

Novinarima je dopušteno da posjete groblje nakon sahrane. Četrnaest svježih grobova iskopano je pokraj grobova nekih od članova posade podmornice Kursk, koja je potonula tokom mornaričkih manevara 2000. godine, u kojoj je poginulo 118 mornara, u najtežoj katastrofi ruske mornarice.

Neki od članova rodbine 14 mornara ostali su na groblju, paleći svijeće i odajući počast poginulima minutom šutnje, prenosi AP. (Foto: Sputnik)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,